Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини 13,8% от брутния вътрешен продукт на България през 2013 г. е от туризъм

13,8% от брутния вътрешен продукт на България през 2013 г. е от туризъм

Областният информационен център – Стара Загора в партньорство с Регионална библиотека „Захари Княжески" и исторически музей – Стара Загора проведе на 30 май 2014 г. Трета регионална годишна конференция на тема „Европейски възможности за развитие на туризма в регион Стара Загора", която представи успешни практики и предизвикателства при реализиране на проекти в сферата на туризма в регион Стара Загора.
Конференцията бе открита от заместник кметът Иванка Сотирова и заместник областният управител Теодора Иванова, които поздравиха участниците и пожелаха Стара Загора успешно да използва своите предимства и туристически възможности и да увеличи посещаемостта на български и чужди туристи в областта.
Над 100 участици – представители на общински администрации, бизнеса, неправителствени организации, учебни заведения от региона дискутираха трудностите и възможностите за развитие на сектор туризъм в областта.
Успешни практики и предизвикателства при реализиране на проекти в сферата на туризма споделиха община Стара Загора с проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция", община Гурково с проект „Туристически информационен център с музей на магарето в град Гурково" и община Казанлък с проект „Докоснати от древността".
Интерес сред участниците предизвика изпълняваният от исторически музей проект INSIDDE, с реализацията на който ще се разработи скенер с терахерцови честоти, разкриващ детайли и скрити характеристики на произведения на изкуството.
Представители на Професионалната гимназия по лека промишленост град Казанлък споделиха полезността от реализирания в партньорство със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите град Казанлък проект за актуализиране на учебните планове в съотвествие с потребностите на бизнеса. Интерес събуди и представянето на къщата за гости „Рай", изградена с европейски средства в село Яворово.
Проф. Мария Воденска, преподавател по География на туризма в Софийски университет „Св.Климент Охридски" коментира предизвикателствата пред сектор туризъм в област Стара Загора. Тя сподели, че за 2013 г. 13,8% от брутния вътрешен продукт на страната е от туризъм. 130 хиляди души са заети постоянно в сферата на туризма, а през летния сезон броят им нараства до 300 хиляди. Тя допълни, че туризмът е по-добре развит в планинските и черноморските курорти, но има потенциял за развитие и във вътрешността на страната. Един от основните проблеми е недобрата синхронизация между общинските и областните власти. Основно направление за проектите през новия програмен период трябва да е публично-частното партньорство в областта на туризма.
Специален гост на конференцията беше Илва Густавсон, културен секретар на област Вастра Готаланд, която представи опита на Швеция в сферата на туризма. Швеция е с население 9 млн. души, а годишно страната им се посещава от 5 млн. туристи, което натоварва инфраструктурата на страната. Според г-жа Густавсон за привличането на туристи от огромно значение е гостоприемството на хората и развитието на алтернативни форми на туризъм.
Участниците в конференцията имаха възможност да разгледат подредените в изложба рекламни брошури и материали на проекти в сферата на туризма, финансирани с европейски средства.
Отличната атмосфера и дух на конференцията бяха продължени от чудесните изпълнения на флейта и китара на Александрина Цанева, Огнян Георгиев и Таня Бонева, ученици от Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова", Стара Загора по време на коктейла.
ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.