Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Български джаз с липов аромат на Джаз форум’2014 в Стара Загора

Български джаз с липов аромат на Джаз форум’2014 в Стара Загора


Български джазови композитори и оригинална българска джазова музика се представят на третия международен фестивал „Джаз форум Стара Загора 2014", който беше открит снощи в Стара Загора. От името на организаторите на сцената за приветствие се качиха зам.-кметът Иванка Сотирова, председателят на ОбС Емил Христов, Надя Захариева от фондация „Америка за България" и Даниел Киряков от „Контур Глобал". До 14 юни 2014 г. на обновения Античен форум в града звучат творби на някои от най-изявените ни автори, успешно реализирали потенциала си както у нас, така и в чужбина.
Акцентът на тазгодишния фестивал е музиката на българските джаз-композитори. Световната звезда на феста – американският саксофонист Джордж Гарзон ще свири с Биг-бенда на БНР и също е подготвил български репертор. Негови ученици са някои от нашите най-известни джазмени – Антоний Дончев, Георги Дончев, Росен Захариев, Васил Спасов. Възпитаник на Гарзон е и старозагорецът Пламен Карадонев, джаз композитор, преподавател в американския колеж „Бъркли". Композиция на талантливия старозагорец е включена в последния диск с музика на Гарзон. Снощи старозагорци аплодираха топло Даниел Хидалго Уонг, Артуро Баез и Марио Гарсия от мексиканското MAD TRIO, Васил Спасов, Димитър Льолев, Димитър Карамфилов и Атанас Попов, както и изпълнителите от „Акустична версия" със специалното участие на Васил Кърпаров.
Тази вечер на античния форум старозагорци ще бъдат с музиката на Димитър Бодуров, Марио Станчев, Петър Славов и Биг Бенда на БНР.
Утре от 10,30 ч. в залата на Регионална библотека „З.Княжески" ще се проведе дискусията „Български джаз композитори с водещ проф. Клер Леви.
Утре вечер със свои произведения ще се представят и едни от пионерите в жанра Милчо Левиев и Любомир Денев. Фестивалната вечер започва в 19.00 ч. с изпълнения на Военен Биг Бенд – Стара Загора.
За първи път тази година фестивалната сцена е разположена сред естествения декор на античния форум "Августа Траяна", датиран към II век след Христа, чиято пълна реставрация приключи в края на миналата година. Входът за всички събития на фестивала „Джаз форум Стара Загора" е свободен. Пълната програма можете да видите на: www.starazagora.bg и http://jazzforumsz.com.
Всички джаз-концерти на античната сцена под звездите са безплатни. „Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора, с изключителната подкрепа на „Контур Глобал" и фондация „Америка за България".
13.06.2014 г.