Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Боряна Нейкова е носителят на статуетката „Златното яйце“ за 2014 година

Боряна Нейкова е носителят на статуетката „Златното яйце“ за 2014 година


На тържествена гала вечер в Регионалния исторически музей в Стара Загора бе връчена статуетката „Златното яйце" на победителя в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев". Боряна Нейкова, на 21 години от София, получи статуетката от зам.-кмета по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.
Тази есен Стара Загора бе домакин на ХХХI-то издание на поетичното състезание, а в него се включиха общо 103 млади автори.
Второто място си поделиха старозагорецът Мартин Лалев и Георги Гаврилов от София. Трето зае Дамяна Димитрова от село Леденик, област Велико Търново. Младите творци бяха поощрени за таланта и труда си.
С Грамота бяха отличени и Богомил Господинов , Яница Христова, Теа Маргинова, Мила Даскалова, Христо Мухтанов, Аделина Иванова, Стамена Дацева, Александър Христов, Мануела Русева, Христина Маджарова и Красимир Нейков.
„Не спирайте да се развивате, да се учите и да творите", приветства младите поети зам.-кметът Иванка Сотирова.
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев" е обичан и популярен сред младите автори от страната и вече е утвърден като стълбица за тяхното развитие. Той е наследник на литературните традиции на Стара Загора. Участие в него могат да вземат всички автори, навършили 14 години, но не по-възрастни от 25 години, към датата на отчитане на конкурса и неиздавали до момента своя стихосбирка.
Всеки кандидат имаше право да представи от 5 до 10 поетични творби, напечатани в три еднообразни екземпляра, които да бъдат разгледани от квалитетно жури, съставено от утвърдени литературни творци и критици, както и лауреати от изминали издания на конкурса. Тази година младите таланти бяха оценявани от Георги Господинов, Силвия Чолева и Иван Ланджев.
Час преди официалната церемония на Античната улица в старозагорския музей своята първа стихосбирка „Между два града" представи Стойчо Младенов. Той е носител на голямата награда от миналогодишния конкурс за поезия „Веселин Ханчев" в Стара Загора.
По традиция за участниците в НМКП „Веселин Ханчев" се организира и Поетична работилница, в която се включват членовете на журито, които тази година ще се съберат с младите автори на 8 ноември (събота), за да обменят опит, идеи и вдъхновение.
Организатори отново са Община Стара Загора, Библиотека „Родина" и Къща музей „Гео Милев".


8.11.2014г