Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Днес кметът на Стара Загора ще се срещне с обитатели на незаконните постройки от парк „Борова гора“

Днес кметът на Стара Загора ще се срещне с обитатели на незаконните постройки от парк „Борова гора“

Към 10,30 ч. днес всички 55 незаконни постройки в парк „Борова гора" в Стара Загора бяха премахнати. Вторият ден от операцията започна отново в 7.00 ч. тази сутрин. Продължава разчистването на терена от кооперация „Синвекс".
На мястото сутринта беше общинското ръководство с кмета Живко Тодоров, който беше посрещнат от останалите без покрив хора. Той отново отправи покана към тях за разговор в общината, относно възможностите за настаняването им в общински жилища или получаване на отстъпено право на строеж, на цени с преференция, ако се регистрират като социално слаби. Този път поканата му бе приета и срещата ще се проведе днес в 14.00 ч.
Тодоров отново настоя, че живеещите там нямат по-специални права, те трябва да кандидатстват по надлежния ред за откупуване на земя и право на строеж , както обяви и вчера пред медиите като показа съответната бланка за попълване. Общината не може да бъде единствената активна страна, освен права, ромите имат и задължения. Действията ни са напълни законни и целесъобразни, допълни той.
Община Стара Загора ще кандидатства по проект за 1,5 млн. лв. за изграждането на канализация и инфраструктура в кв."Лозенец", за да живеят нормално онези, които имат законни жилища в квартала, мотивира се старозагорският кмет.
Община Стара Загора е в процес на подготовка на втория и третия етап на премахването на останалите 300 незакони къщи в парк Борова гора, което може да стане до края на годината. Предоставени са 80 общински парцела над кв. „Три чучура север", на които желаещите могат да ползват отстъпено право на строеж.
Както се очакваше, напрежение в квартала днес няма, но засиленото полицейско присъствие продължава. Снощи през цялата нощ патрулни коли и усилен полицейски наряд пазеше имуществото и покъщнината в района.


22.07.2014 г.