Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Изложба Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика бе открита в Стара Загора

Изложба Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика бе открита в Стара Загора

Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата

На 15 май 2014 г. в Художествена галерия в Стара Загора официално бе открита регионалната изложба от четвъртото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика". Конкурсът е под патронажа на Министерство на културата и се организира със съдействието на Община Стара Загора и Съюза на българските художници. Професионално жури с председател Слава Иванова и членове: проф. Христо Харалампиев, доц. Йохан Йотов и Пламен Стефанов разгледаха повече от 160 творби на 70 автори. Съгласно регламента в конкурса участват художници от Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Казанлък, Смолян, Димитровград и Кърджали. Изложбата ще продължи до 15 юни 2014 г.

Награда за скулптура се присъжда на Стефан Лютаков за творбата „Гергьовден".
С номинация за скулптура са: Иван Тотев и Цвятко Сиромашки.

Награда за графика се присъжда на Румен Нечев за творбата „Фар V".
С номинация за графика са: Владимир Чукич и Румен Жеков.

В раздела живопис не се присъжда награда. Журито номинира следните автори: Злати Златев, Валентин Дончевски, Георги Щърбев.

Всички номинирани автори от регионалните изложби ще участват със свои произведения на финалната изложба на Конкурса на Алианц България за живопис, скулптура и графика, която ще се проведе през октомври в София. Тогава, на отличените трима автори ще бъдат връчени и уникални статуетки, специално изработени от скулптора Крум Дамянов.

„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика" стартира през 2008 г. и представлява преглед на българското изобразително изкуство. С нея се предоставят нови възможности българските художници да покажат пред публика свои творби и да се стимулират техните творчески импулси. В конкурса няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури - изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.
Първите три издания на конкурса (2008-2012 г.) получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития на страната.