Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Кметът и администрацията получиха подкрепата на основните политически сили в местния парламент по казуса с незаконното строителство край кв. „Лозенец“

Кметът и администрацията получиха подкрепата на основните политически сили в местния парламент по казуса с незаконното строителство край кв. „Лозенец“

След 15 юли т.г. ще започне премахването на 55 незаконни къщи край кв.Лозенец. Целият процес по събарянето на постройките ще продължи един месец, като теренът ще бъде изравнен и почистен. Това стана ясно днес по време на среща на кмета Живко Тодоров с председателите на групи в Общинския съвет, ръководството на общинската администрация и представители на ОД МВР – Стара Загора.

Представителите на политическите сили в Общински съвет Стара Загора изразиха подкрепата си за решението на кмета по казуса с незаконното строителство на територията на общината. С изключение на групата общински съветници от „БСП и ПБС", всички одобриха действията на администрацията по решаването на този важен за града проблем.

Проблемът е тежък, наслоен с години, затова изразявам признателността си към групите в ОбС, които ме подкрепят, с изключение на групата на БСП. Имаме подкрепата и на законно живеещите в квартала, всички сме заедно в този процес, каза кметът по време на срещата, на която присъстваха и представители на медиите. Той се обърна към служителите от ОД на МВР Стара Загора да имат кураж и да действат според правомощията си, защото премахването на къщите няма да стане доброволно.

Те заявиха готовност за пълно съдействие и обещаха да бъде засилено полицейското присъствие в района. По техни данни около 500 души обитават незаконните постройки.

Кметът обясни, че никой от самонастанилите се в ромския квартал не се е идентифицирал до момента като собственик на имот, няма и подадени за заявления за настаняване след събарянето на постройките. Те не желаят диалог с общината, дори не знаем за колко души става въпрос, коментира още кметът.

Инж. Ангел Стоманярски, началник отдел „Контрол по ЗУТ“ поясни, че на всички самонастанили се в парк „Борова гора“ е бил даден предвиденият 14-дневен срок за обжалване на заповедите за премахване, както и 30-дневен срок за доброволно премахване.

През май с декларация до кмета на община Стара Загора Живко Тодоров от Областния съвет на Камарата на строителите в България настояха да се изпълни закъснялото решение на Община Стара Загора за въвеждане на ред и спазване на законността не само до квартал "Лозенец", но и на територията на цялата община. Последва отворено писмо до епархиотите от Старозагорския митрополит Галактион, в което той призова за равенството на всички граждани и се противопостави категорично на дискриминацията на едни и привилегированото отношение към други, както и да не се толерира нарушаването на закона като се осуетява изпълнението на кметската заповед за отстраняване на незаконно построени сгради. Против незаконното строителство с писмо до общината се обявиха и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

10.06.2014 г.