Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Кметът на Стара Загора Живко Тодоров участва в залесяването на парк „Борова гора”

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров участва в залесяването на парк „Борова гора”

 

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кметовете Иванка Сотирова и Йордан Николов засадиха днес първите атласки кедри в парк „Борова гора". С това те дадоха началото на кампанията по залесяване на местността, която бе унищожена от десетки незаконни постройки. След като през юли тази година те бяха премахнати, теренът бе разчистен и подравнен.
Младите кедри, които са двегодишни, са осигурени безвъзмездно от Държавно горско стопанство „Мазалат" и Горско стопанство в гр. Мъглиж. Регионалната дирекция по горите в Стара Загора съдейства при проучването на почвата, и при подготовката на терена за залесяване.
"През първите години растежът на фиданките е слаб, но след това увеличават височината си със средно 50-60 см. за година. Кедърът е устойчиво и красиво дърво, подчерта Галина Караджова от общинското звено „Озеленяване".
„Ще пристъпим към събарянето на останалите близо 50 незаконни къщи в парк „Борова гора" през лятото на 2015 г.", каза Живко Тодоров. Категоричен съм, че всички постройки на изток от ул. „Витоша", които попадат в територията на парка, ще бъдат съборени". „В ход е разработването на проект, с който общината ще кандидатства по европрограми за цялостно облагородяване на ромския квартал „Лозенец", в това число ВиК и канализация. До 2020 г. е последният програмен период, в който общините могат да кандидатстват активно по такива инфраструктурни проекти и Стара Загора ще се възползва максимално. Целта ни е да имаме един уреден квартал", подчерта кметът.

IMG 2755  IMG 2723

26.11.2014