Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Кметът Живко Тодоров по време на отчета си за 2014 г.: Продължаваме работа с още по-висок темп

Кметът Живко Тодоров по време на отчета си за 2014 г.: Продължаваме работа с още по-висок темп


„Инфраструктура, образование, спорт и култура – това са стълбовете, които определят начина ни на живот и формират добра среда за развитие в общината. На тези приоритети заложихме през последните три години". Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на традиционната си годишна среща с представители на бизнеса, младежките и неправителствените организации, държавните институции, културната и спортната общественост, медиите и др. На форума, който се проведе на 10 ноември вечерта, присъстваха зам.-кметовете на общината Иванка Сотирова, Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, кметът на Казанлък Галина Стоянова и на Раднево д-р Юлиан Илчев, общински съветници и др.
„Община Стара Загора е в стабилно финансово състояние и към 31 октомври 2014 г. е изпълнила приходната част в бюджета. Постъпленията на собствени приходи към този период възлизат на 36,3 млн. лв. или 94.95% от годишните разчети. Нямаме неразплатени средства към фирмите и забавени плащания. Събраните приходи от данъци са в размер на 15,8 млн. лв. За същия период на миналата година са събрани 12,5 млн. лева, а през 2012 година – 10,8 млн. лв", посочи кметът. Той припомни, че през 2014 г. Международната кредитна агенция Standart & Poor's потвърди дългосрочно издадения рейтинг на Община Стара Загора „ВВ+". Оценката е израз на подобреното дългосрочно финансово планиране, заложените в средносрочната бюджетна прогноза затегнати финансови цели и използването на дългосрочни заеми, като част от управлението на дълга.
През последните три години над 10 хил. души са се срещнали в приемните дни с ръководството на общината по различни въпроси, стана ясно от представения отчет за дейността на общинската администрация. „Благодаря ви, че участвате активно в разговори, дискусии, обществени обсъждания, защото това е силното гражданско общество. Само чрез търсенето на баланса между различните интереси ще продължим да постигаме най-доброто за града и общината", каза Живко Тодоров.
"Заложихме на сериозен ресурс, за да решим проблеми натрупани с години в образователната инфраструктура – ясли, детски градини, училища. За три години основно реновирани са 17 детски градини, 8 ясли, 3 училища на територията на общината. Взехме правилното решение – всеки един ремонт да е основен и да включва ново обзавеждане. За да имат добри резултати и да се развиват децата те трябва да учат в добра среда. През 2014 г. в Стара Загора открихме първата детска градина от идването на демократичните промени в страната. ЦДГ „Камбанка" се намира в центъра на града и е с капацитет 100 деца. До няколко седмици врати ще отвори и ЦДГ „Мечо Пух" заедно с Общностния център за социална подкрепа. Ще продължим с този темп", категоричен бе градоначалникът.
"Изключително важна тема за Стара Загора е градският транспорт. Там където той е лош има сериозни проблеми със задръствания и трафик. Със спечелените до момента европейски проекти и подмяната на тролейбусния парк целим да стимулираме гражданите да оставят автомобилите си и да се придвижват с градския транспорт".
По Проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" са закупени осем нови нископодови тролейбуса, на стойност 7,5 млн. лв. По Проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт" предстои закупуване на 14 нови тролейбуса, на стойност 10,9 млн. лв., рехабилитация на въздушно-контактна мрежа, на токоизправителни станции, на тролейбусно депо, на спирките на обществения транспорт; изграждане на рампи за хора с увреждания; на нова велоалейна мрежа с обща дължина 7843 м, изграждане на информационна система – телематика. Системата ще включва инсталиране на електронни информационни табла, подаващи информация в реално време, на спирките на градския транспорт. „Гражданите трябва да знаят, че всички средства събрани от паркирането в зелената зона се инвестират в нови улици, площадки, осветление", подчерта кметът.
"Водният проект на Стара Загора донесе много позитиви, но в първия момент понесохме и много негативи, защото бяха разкопани улици и тротоари, което е неизбежно, посочи Живко Тодоров. От друга страна кварталите АПК и „Кольо Ганчев", село Богомилово се сдобиха с дълго чакана канализация, изградиха се колектори. Бъдещите ни планове включват изграждането на канализация и в кв. „Лозенец", с което ще се реши проблемът със стичащата се вода в центъра на града при всеки по-проливен дъжд".
Инвестицията в цялостна рехабилитация на булеварди и улици в Стара Загора върви задължително с подмяна на подземната инфраструктура. Кметът благодари на ВиК и на ръководителя на дружеството инж. Румен Райков за добрия синхрон и смяната на ВиК мрежата, което работи в полза на града.
Един от най-големите инфраструктурни проблеми, който посочи Живко Тодоров, са многото неугледни междублокови пространства, за които общината има готови проекти. „Някога градът се е разширявал с бързи темпове и това е стояло на заден план, но сега хората искат да живеят в добра и уютна градска среда, а не да газят кал. Търсим всякакви възможности за промяна и вече сме преобразили десетки междублокови пространства, паркове и градини. Навсякъде изграждаме и нови детски, и спортни площадки".
За съжаление поради липсата на диалог между общините и предишното управление ще бъдат загубени над 100 млн. евро за регионално развитие, съобщи по време на срещата Живко Тодоров. „Това е престъпление към всички граждани и местните власти".
До края на годината трябва да бъде завършен новият парк, който се изгражда на територията на бившите артилерийски казарми. Очакванията са 70-те декара зелени площи да преобразят западната част на града. През 2015 г. ще бъде изградено и новото пътно съоръжение за кръгово движение югозападно от „Билла". Стойността му е над 1 млн. лв., като средствата са осигурени от бюджета на общината. "Кръгът", който ще бъде под формата на елипса, ще е с голям диаметър 85 м и малък 45 м и ще обединява 6 посоки на движение.
"Новият програмен период 2014-2020 г. е последният, от който могат общините да се възползват активно, затова основните ни усилия през следващите две години ще бъдат в посока разработване на нови проекти. Към днешна дата Община Стара Загора има висока степен на готовност и може да кандидатства веднага по различни оперативни програми без да се губи време", подчерта кметът.
"За спорта и културата се отделят сериозни средства – построихме новата спортна зала „Иван Вазов", която даде възможност на клубовете да си отдъхнат и да имат по-добър график за тренировки. Обновен е изцяло стадион „Берое" и лекоатлетическата писта към него. Благодарение на това бе възстановен емблематичният турнир „Самарско знаме", проведена бе и Балканиада по лека атлетика. През 2014 г. чрез финансовия механизъм JESSICA бе преобразен и стадион „Трейс арена" в кв. „Кольо Ганчев". Създали сме всички условия до две години в града ни да има зала „Ракетлон" за бадминтон, тенис на корт, скуош, тенис на маса. „Ракетлон" ще превърне Стара Загора в център на бадминтона не само в България, но и в Европа, и в нея ще се провеждат европейски и световни първенства". В сферата на културата през годината се проведоха десетки значими събития, сред които Фестивал на оперното и балетното изкуство, Национален фолклорен събор „Богородична стъпка", Кинофестивал „Златната липа", Трето балканско квадринале на живописта и др.
"Продължаваме работа с още по-висок темп, защото старозагорци заслужават да живеят в най-динамично развиващия се и проспериращ град", подчерта Живко Тодоров.

IMG 0968 IMG 0965 IMG 0956
11.11.2014