Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Кметът Живко Тодоров подписа договор за създаването на Международен младежки център в Стара Загора

Кметът Живко Тодоров подписа договор за създаването на Международен младежки център в Стара Загора


Община Стара Загора ще получи безвъзмездна финансова помощ за създаване на Международен младежки център за работа с младежи и деца в риск, на мястото на бившето кино „Жельо Диманов", което от 20 години тъне в разруха.
Кметът Живко Тодоров подписа договора за изграждане на Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск в Стара Загора", който ще бъде финансиран по Програма „Деца и младежи в риск" чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014. Предстоят мащабни строително ремонтни дейности, изграждане на нови кабинети и зали, обзавеждане, оборудване и др.
Стойността на проекта е 1 395 380 евро, а срокът за изпълнение е до 30 април 2016 г. Той предвижда цялостно преустройство на сградата, която е общинска собственост. На площ от почти 950 кв.м. ще бъдат устроени конферентна зала, зала за сценични изкуства, зала за компютърно и чуждоезиково обучение, артзона, фитнес зала, фото- и видеоклуб, зала за хранене и спални помещения, където ще бъдат настанявани гостуващи групи. Целева група са 150 младежи, от които 38 в риск от социално изключване и роми.
С тях ще работят общо 25 души като 10 от тях са експерти обучители, 2 ромски медиатори и 5 младежки работници. В международния център ще бъдат създадени клубове по интереси, в които младежите ще бъдат включени в занимания по сценични и визуални изкуства, фото- и видеозаснемане, декоративно-приложни и изобразителни изкуства, компютри и интернет технологии, спорт, междукултурен обмен и диалог, както и чисто практически умения.
Проектът, в който партньор на Община Стара Загора е неправителствената организация „Свят без граници", е един от четирите одобрени за цялата страна.
Община Стара Загора поема ангажимента да осигури устойчивост на проекта като осигури организационна и финансова подкрепа за функционирането на центъра за период не по-малко от 10 г., съобщи кметът Живко Тодоров. По думите му, изпълнението на проектните дейности е насочено и към придобиването на Знака за качество на Съвета на Европа за младежки центрове.
03.02.2014 г.