Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Обществен дебат относно емиграцията на младите хора

Обществен дебат относно емиграцията на младите хора

На 16.06.2014 г. „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед" проведе първия от серията четири обществени дебата в партньорство с „Център за култура и дебат – Червената къща", София по проект „Българска мрежа за граждански диалог". Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.
Дебатът бе озаглавен „Should I stay or should I go?" по известната песен на The Clash, визирайки въпроса да остана или да си тръгна от България.
Като панелисти в дебата се включиха 3-ма млади хора с различни истории: Давид Василев, роден и израстнал в Стара Загора и от 15 години живеещ в Ню Йорк, фотограф и организатор на разнообразни културни събития, който няма намерение да се връща у нас; Стефка Цанева, бивша възпитаничка на ГПЧЕ „Ромен Ролан", учила и живяла 4 години в Германия, завърнала се в България и понастоящем експерт „Програми и проекти" в Общинска фондация „Пловдив 2019" и Матеуш Щайнке, понастоящем доброволец на „ССИК – Различният поглед" по програма „Младежта в действие", който има желанието да остане да живее и работи в България след приключване на мисията му.
Участие в дебата, модериран от Стефан Кръстев от Червената къща, взеха и много от присъстващите в залата на Регионална библиотека млади хора, а също и Георги Симеонов, директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция" от Община Стара Загора и Мария Бакоева, преподавател в ГПЧЕ „Ромен Ролан".
Веднага след разговора, присъстващите се насладиха на страхотния български филм „Писмо до Америка", предоставен специално за събитието от продуцента КЛАС филм.
Предстоят още 3 дебата в Стара Загора, единия от които ще бъде организиран в рамките на Седмия фестивал на изкуствата РАЗЛИЧНИЯТ ПОГЛЕД 19 – 21 септември 2014 г.
През месец юни ще бъдат проведени и дебати в други български градове по проекта: на 21-ви във Варна, за кандидатурата на Варна за културна столица на Европа, на 24-ти в Русе за градската среда и развитието на града и на 27-ми, в София за „БДЖ - държавно или частно?"