Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Община и граждани в партньорство за по-добро бъдеще на Стара Загора

Община и граждани в партньорство за по-добро бъдеще на Стара Загора


Следим отношението на гражданите към работата на общината и сме партньори, които имат една и съща цел – да направим Стара Загора по-добра. Това каза днес по време на първата по рода си среща, проведена по искане на старозагорска фейсбук-група, кметът Живко Тодоров.
Активистите от нея сигнализираха общинското ръководство за допуснати слабости при извършените през миналата година ремонти на различни места в града. Те показаха снимки на места с недобросъвестно изпълнен ремонт, счупени тротоарни плочки, запушени улични шахти, както и стена, счупена от багер и т.н.
Общината не се крие от проблемите, а има желание да ги решава, увери кметът. На срещата присъстваха представители на фирмите, които изпълняват голям обем от ремонтните дейности в града.
Подобна гражданска позиция и бдителност не съм срещал другаде. Ще коригираме допуснатите слабости, заяви изпълнителният директор на Пи Ес Ай Ад Латьо Латев, според когото на фона на обема извършена работа - хиляди метри ремонтирани улици, тротоари, междублокови пространства, са допустими отклонения в качеството. На имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. гражданите могат да подават сигнали за забелязани нередности. Гаранционният срок е дълъг и сме длъжни да ги отстраним, допълни Латев. Той припомни, че фирмата извършва и зимната поддръжка на 250 км. общински пътища и пътища от републиканската пътна мрежа и автомагистрала Тракия в региона.
Винаги сме реагирали на сигналите и сме отстранявали допуснатите слабости, потвърди и Диана Любомирова, изпълнителен директор на Ес Би Ес – Стара Загора.
Процедурите за изпълнение на инфраструктурните ремонти са спечелени по коректен начин с открита обществена поръчка. Фирмите отделят от печалбата си и за подпомагане на спорта и социални дейности в града, каза още кметът Тодоров.
Представителите на фейсбук-групата признаха, че в града се работи много активно и изразиха задоволство от новата алея към Дома на инвалида, асфалтираната улица в кв. АПК, ремонтираната градинка „Пингвините" и др.

Според кмета Живко Тодоров много ключови за общината проекти на сериозна стойност ще трябва да бъдат завършени през тази година на стойност близо 120 млн. лева.
Между тях е проектът за депото за отпадъци на стойност 52 млн.лева, както и този за канализацията, чиято стойност е 40 млн. лева.
В началото на 2014 г. ще стартира и мащабен транспортен проект, който обхваща доставката на нови тролейбуси, телематика и контактна мрежа, ремонт на токоизправителни станции.
Готов е интегрираният план за възстановяване и градско развитие за следващия програмен период 2014-2020 г. На база на този план вече стартират и конкретни проекти.
 
Един от бъдещите проекти, който ще преобрази града, е 90 дка парк, намиращ се  почти в центъра на града. Общинската управа очаква собствеността върху терена да й бъде прехвърлена от Министерството на отбраната.
Целта е това място да се превърне в място за атракции и спорт.
 

09.01.2014 год.