Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Община Стара Загора плаща от бюджета си изпълнението на мащабните европейски проекти

Община Стара Загора плаща от бюджета си изпълнението на мащабните европейски проекти


Не се предвижда увеличаване на данъци и такси за жителите на Община Стара Загора през следващите години. През 2015 година общината ще има два пъти по-малък дълг, отколкото в началото на мандата. В момента общината изпълнява най-мащабните проекти за града от години насам – водния проект, транспортния и за Регионално депо за отпадъци. Приключени и напълно изплатени са европроектите за Онкодиспансера и Античния форум. Това заяви кметът Живко Тодоров вчера по време на среща с председателския съвет на ОбС и представители на медиите.
Община Стара Загора работи по няколко проекта от Оперативна програма „Околна среда" и ОП„Регионално развитие", за които европейските средства са спрени. Плащанията по тях, в размер на около 1 млн. лв. ще се извършват от общинския бюджет, но нямаме притеснение, че ще ни бъдат възстановени, коментира кметът. Средствата по фонд Флаг също са замразени и не могат да се вземат кредити, добави той.
В момента приключваме няколко много важни проекта, каза още кметът. Единият е за изграждане на центрове за настаняване от семеен тип, които вече завършихме. Другият е „Зелена и достъпна градска среда" – това са улици и тротоари, плюс градинки и междублокови пространства на стойност около 5 милиона лева.
Пред старт е строителството на Регионално депо за отпадъци. По Транспортния проект получихме авансово 8, 4 млн. лв., с които успешно ще стартираме основните дейности, а за следващата година ще остане разплащането на тролейбусите и телематиката, увери Тодоров.
По думите му, Община Стара Загора се справя, но темата е свързана с националната политика, която се отразява негативно върху гъвкавостта на общината и разпределението на финансовия ресурс. За изпълнението на европроектите затваряме общински пари, докато не си получим финансовия ресурс от програмите, каза старозагорският кмет.
Продължава и работата по Водния проект, за изграждане на канализацията в няколко квартала и колектор, който минава през центъра на града. Живко Тодоров уточни, че по текущите плащания не очаква финансови корекции, защото последващият контрол е минал.
В момента в Стара Загора се строи и нова детска градина, което не се е случвало от близо 30 години.

11.06.2014 г.