Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини От днес до 4 юни „Златната липа“ идва в Стара Загора с най-новото от европейското кино

От днес до 4 юни „Златната липа“ идва в Стара Загора с най-новото от европейското кино

Златната липа тръгва в Стара Загора с 33 филма съвременно европейско кино от 14 държави на Стария континент. По червения килим в 17.00 ч. днес ще дефилират VIP звездата на италианското кино Джанкарло Джанини и много известни родни имена от киното и музикалната сцена като Ивайло Захариев, Христо Мутафчиев, Снежина Петрова, Илка Зафирова, Атанас Атанасов, Ирмена Чичикова, Мартина Вачкова, Александър Сано, Ники Илиев, Орлин Павлов и др. Час след официалното откриване в 18.00 ч. в салона на Оперния театър, ще бъде излъчен най-новият филм на Джанкарло Джанини „Комарджията, който няма да умре", заснет през миналата година от него като режисьор на лентата.
Това съобщи на пресконференция днес директорът на филмовия фестивал „Златната липа" Магдалена Ралчева. Селекцията е направена измежду 70 ленти като критериите са високо драматургично майсторство, добър зрителски интерес и кинематографично послание, уточни тя. По думите ѝ, общото в европейското кино, което се представя на феста, е фокусът върху семейството и семейните ценности.
Община Стара Загора има своите основания да подкрепя кинофестивала. Ние имаме историческите дадености, но и стремежа да привличаме повече туристи, отделяме внимание на събитията, които са необходими за обществеността. Така зам.-кметът Иванка Сотирова обясни мотивите на кмета Живко Тодоров да подкрепи за втори път провеждането на „Златната липа".
Според председателя на международното жури Людмила Дякова „филмите са на много високо европейско ниво, но обществеността и администрацията в града са тези, които създават подходяща атмосфера и обстановка, за да се чувстваме комфортно и да работим с удоволствие". По думите ѝ, Стара Загора е изключително подходящ град за подобна проява.
На пресконференцията присъстваха още членовете на международното жури - Русудан Чкония – Грузия, режисьор на спечелилия филм от миналогодишната „Златна липа", Драшко Джурович – Черна гора, италианската актриса с български произход Изабела Русинов и съпругът ѝ - режисьорът Рудолфо Мартинели.
„Златната липа" е съпътствана и от интересна културна програма. Във фоайето на операта ще бъде открита на 2 юни от 12,30 часа фотографска изложба на Симеон Лютаков, а в Художествена галерия – Стара Загора от 17.00 ч. изложба на Иван Андонов.
На феста няма да липсва и българско кино. Младият и талантлив актьор и режисьор Ники Илиев ще представи пред публиката в Стара Загора новия си филм „Живи легенди". В него участват все известни имена като: Орлин Павлов, Димо Алексиев, Стефан Щерев, Саня Борисова-Илиева, Любомир Ковачев. Не остава незабелязано и присъствието на големия италиански актьор Микеле Плачидо.
Режисьорът Петър Попзлатев показва най-високо оценения български филм "Аз съм ти" по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на дъщеря му Теодора Димова. На екрана са само звезди - Жанет Спасова, Михаил Билалов, Владимир Пенев, Ирмена Чичикова, Захари Бахаров, Деян Донков, Владо Карамазов. Това ще бъде и официалната предпремиера на филма "Аз съм ти", която ще се състои по време на фестивала „Златната липа".
Още един нов български игрален филм ще бъде излъчен по време на кино форума в Стара Загора. Това е лентата на режисьора Емил Христов „Цветът на хамелеона", която също събира популярни родни артисти. Сред тях са: Руси Чанев, Христо Гърбов, Деян Донков, Руши Видинлиев, Ирена Милянкова, Самуел Финци, Светлана Янчева.
Филмовият фестивал „Златната липа" дава тласък за завръщане на документалното българско кино. Неговите почитатели ще имат уникалната възможност да се срещнат с четири изключителни документални филма, заснети през 2013 г. - „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" на режисьора Костадин Бонев, „Живот почти прекрасен" на Светослав Драганов, Ром Кихит на Петя Накова и Нина Пехливанова, както и „Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов.
Всички филмови прожекции по време на международния филмов фестивал „Златната липа" ще бъдат в Операта и в Библиотеката, а входът отново е свободен.
Конкурсна програма:
Аз съм ти – България, 2012, реж. Петър Попзлатев
Искам да живея – Полша, 2013, реж. Мачей Пепшица
Талеа – Австрия, 2013, реж. Катарина Мюкщайн
Ям Дам – Белгия, 2013, реж. Вивиан Гюффетт
Керту – Естония, 2013, реж. Илмар Рааг
Практическо ръководство за едно грандиозно самоубийство – Шотландия, 2014, реж. Греъм Хюз
Дива патица – Гърция, 2013, реж. Янис Сакаридис
Божествена смяна – Унгария, 2013, реж. Марк Боджар
Ролята – Русия, 2013, Константин Лопушански
Извънконкурсна програма:
Комарджията, който няма да умре – Италия, 2013, реж. Джанкарло Джанини
Пак съм тук – Италия, 2013, реж. Серджо Рубини
Ида – Полша, 2013, реж. Павел Павликовски
Почти напълно измислен филм – Чехия, 2013, реж. Тереза Коваржова
Метро – Русия, 2013, реж. Антон Мегердичев
Живи картини – Естония, 2013, реж. Харди Волмер
Ловът – Дания, 2013, реж. Томас Винтерберг
Отвличането – Дания, 2012, реж. Тобиас Линдхолм
Берлинска телеграма – Белгия, 2012, реж. Лейла Албаяти
Хазяите – Италия, 2012, реж. Едуардо Габриелини
Моят велосипед – Полша, 2012, реж. Пьотр Тшаскалски
Разкази – Русия, 2012, реж. Михаил Сегал
Демони – Естония, 2012, реж. Ейн Меос
Моята съкровена мечта – Германия, 2011, реж. Зибастиан Гроблер
Дъщеря на зимата – Германия/Полша, 2011, реж. Йоханес Шмид
Последният крал – Италия, 2010, реж. Аурелио Грималди
Лимбо – Норвегия, 2010, реж. Мария Содал
Пещернякът от севера – Норвегия, 2010, реж. Фридгьоф Кеяеренг
Българско кино:
Живи легенди – 2014 (игрален), реж. Ники Илиев
Участват: Орлин Павлов, Ники Илиев, Саня Борисова-Илиева, Димо Алексиев, Любомир Ковачев, Стефан Щерев, Микеле Плачидо
Цветът на хамелеона – 2012 (игрален), реж. Емил Христов
Участват: Руши Видинлиев, Ирена Милянкова, Руси Чанев, Самуел Финци, Светлана Янчева, Деян Донков, Христо Гърбов
Вапцаров. Пет разказа за един разстрел – 2013 (документален), реж. Костадин Бонев
Живот почти прекрасен – 2013 (документален), реж. Светослав Драганов
Ром Кихит – 2013, (документален), реж. Петя Накова, Нина Пехливанова
Последните черноморски пирати – 2013, (документален), реж. Светослав Стоянов
Съпътстваща програма:
31 май 2014 г.
- Откриваща пресконференция
- Посрещане на гостите на червения килим
- Официална церемония по откриване на второто издание на Международния филмов фестивал „Златната липа" – Стара Загора, 2014
- Прожекция на филма на VIP госта на фестивала Джанкарло Джанини – „Комарджията, който няма да умре"
1 юни 2014 г.
- Алея на липата – засаждане на липа от тазгодишния носител на приза „Златна липа" за цялостен принос към киното – Джанкарло Джанини – Операта
- Изложба на Иван Андонов – Художествената галерия
2 юни 2014 г.
- Фото изложба на актьора Симеон Лютаков – Операта
- Представяне на книгата на проф. д.н. Вера Найденова „Българското кино. По следите на личния опит" – Исторически музей – Лапидариум
3 юни 2014 г.
- Дискусия на тема „Киното в европейската култура" – хотел „Верея"
- Среща с актьори и гости на фестивала – Mall Galleria
4 юни 2014 г.
- Закриваща пресконференция
- Официална церемония по закриване на второто издание на Международния филмов фестивал „Златната липа" - Стара Загора, 2014
- Прожекция на наградения за най-добър филм на фестивала

Подробности за програмата на http://thegoldenlinden.com/.

 

31.05.2014 г.