Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Показаха макет на античния Августа Траяна в “Нощ на изкуствата 2014” в Стара Загора

Показаха макет на античния Августа Траяна в “Нощ на изкуствата 2014” в Стара Загора

В Регионалния исторически музей в Стара Загора за първи път показаха макет на античния град Августа Траяна. Това бе една от изненадите, включена в 9-то издание на "Нощ на изкуствата", която се проведе на 26 септември.

Макетът е изработен в Пловдив в мащаб 1:300 на базата на съществуващите факти за античния град. Посетителите на античната улица в РИМ имаха възможност да видят и мултимедийна презентация за градоустройството в антична Стара Загора.

Във всички обекти на Регионалния исторически музей - музей „Неолитни жилища", архитектурния комплекс „Музей на религиите", къща-музей „Градски бит", Античния форумен комплекс „Августа Траяна" се проведоха различни събития, които предизвикаха интереса на гостите и жителите на града.
Те можаха да видят и изложбата „Долината на тракийските царе", с която Исторически музей „Искра" – Казанлък гостува на Стара Загора. Показани са над четиридесет експоната, открити при археологически проучвания на тракийски надгробни могили в землищата на гр. Шипка, с. Шейново, с. Ясеново, с. Копринка, гр. Крън, с. Долно Изворово и с. Тулово. С част от артефактите са представени богатите погребения от гробниците в могилите Оструша, Славчова, Голяма Косматка, от гробовете в Малката могила, Смаилова и Лешникова, както и от некропола на Севтополис. Изложбата на ІV експозиционно ниво ще бъде достъпна за посетители до края на 2014 г.

По повод 5 октомври, празника на Стара Загора и 135-та годишнина от полагането на първия камък, символизиращ възстановяването на града от разоренията по време на Руско-турската война, РИМ – Стара Загора отваря вратите си безплатно за посетителите.

28.09.2014 г.

 

IMG 82551 IMG 8253  IMG 8244