Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Регионалният исторически музей в Стара Загора стартира дарителска акция за реликви от Втората световна война

Регионалният исторически музей в Стара Загора стартира дарителска акция за реликви от Втората световна война


С веществена и фото-документална изложба Регионалният исторически музей в Стара Загора се включва в отбелязването на 70-та годишнина от края на Втората световна война и победата над нацистка Германия, която ще бъде отбелязана през 2015 г. РИМ обявява дарителска акция за вещи, оръжие, снаряжение, документи, снимки, спомени на участници или други свидетелства, свързани с участието на населението на Стара Загора и региона във Втората световна война.
Това съобщи в сряда, по време на отбелязването на 107-та годишнина от полагане основите на музейното дело в Стара Загора директорът Ангел Динев. Той връчи подаръци на бивши служители на институцията в знак на уважение и признателност към дългогодишната им работа и принос към развитието на музея и историческата наука в Стара Загора.
На събитието присъстваха много приятели на музея, сред които председателят на Общински съвет Емил Христов и зам.- кметът Иванка Сотирова, представители на областна администрация, на културните институции и училищата в града, членове на СНЦ "Приятели на Старозагорския музей" и др.
Дарителската кампания стартира днес и ще продължи до 09. 05. 2015 г.
България взема участие в заключителния етап от военните действия на страната на Антихитлеристката коалиция. През 1944 - 1945 г. на фронтовете в Югославия и Унгария загиват близо 11 000 български офицери, подофицери и войници. VIII-ма Пехотна Тунджанска дивизия с щаб в Стара Загора също взема участие във втората фаза на войната (декември 1944 - май 1945 г.), с което допринася за за победния край на войната.
Лица за контакти: Райна Антонова, уредник в отдел "Нова история", тел.: +359 884 477 075
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Ваня Петкова, уредник в отдел "Най-нова история",тел: +359 884 477 133
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
30.05.2014 г.