Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Ретроспекция на управлението на Стара Загора от 1944 г. насам предлагат бивши кметове на среща с Живко Тодоров

Ретроспекция на управлението на Стара Загора от 1944 г. насам предлагат бивши кметове на среща с Живко Тодоров


Да бъде съставена ретроспекция на управлението на Стара Загора през годините от 1944 г. насам, през погледите на нейните бивши градоначалници. За това единодушно се споразумяха днес 6 от бившите кметове на града, по време на срещата си с настоящия кмет Живко Тодоров.
В срещата, което е традиционна и се провежда в началото на всяка година, участваха Антон Андронов, Кольо Георгиев, Купен Купенов, Стоян Стоянов, Тотьо Нанев и проф. Цанко Яблански.
В срещата, продължила повече от час, те разказаха интересни моменти от своите управленски мандати, свързани, както с лични преживявания, така и с малко познати факти от историята на града.
Всички бяха единодушни, че с всяка следваща година се множат хубавите неща в града и че общинското ръководство се справя добре. Като безспорен успех кметовете определиха подхода при благоустрояването на градската среда – обновяването на улици, тротоари, градинки, създаването на нови детски и спортни площадки, обновлението на Античния форум, работата по Водния проект, който ще завърши изграждането на канализацията на града, предстоящия ремонт на ж.п. гарата, транспортния проект и изграждането на Регионално депо за отпадъци. Те бяха единодушни още, че централният булевард трябва да остане пешеходен.
Живко Тодоров припомни, че на 20 януари беше официално открито новото отделение към онкологичния център, оборудвано с модерна, щадяща човешкото здраве апаратура. Той изрази задоволството си от обявеното в Стара Загора миналата седмица намерение на военното ведомство, да прехвърли собствеността върху 90 дка от терена на бившите артилерийски казарми на общината, за създаването на парк с атракциони и многофункционална спортна зала. Общината има идеен проект и готовност да търси средства за реализацията му, сподели кметът. Кандидатствахме за финансиране от правителствената програма с 15 млн.лв., от които над 8 млн.лв. ще инвестираме в подобряване на междублокови пространства, поясни той.
Проф. Цанко Яблански (6 ноември 1995 – 16 октомври 1999) изрази мнение, че еврочленството на България вече дава плодове и, че от активността и умението на кметовете зависи да бъдат усвоявани средствата в полза на гражданите.
Кольо Георгиев (7 юни 1976 – 16 юни 1986) разказа интересни моменти от строежа на сградата на общинската администрация, която е от малкото у нас, строени специално за тази цел. Той препоръча да бъде направен цялостен демографски анализ на кв. „Лозенец".
Тотьо Нанев (8 март 1988 – 9 февруари 1990) изрази задоволството си от работата на общината по инвестиционни проекти, но предложи да се засили контрола на надзорниците и приемателните комисии.
За Антон Андронов (30 октомври 1991 – 6 ноември 1995), е видимо, че градът се развива добре, а като представител на частния бизнес очаква от местната власт да създава заетост и качество, което да улеснява бизнеса.
Стоян Стоянов (26 октомври 1990 – 30 октомври 19911) също сподели, че строителство с такива мащаби досега в Стара Загора не е имало, но изрази съжаление, че гражданите не пазят направеното.
Ако след завършването на канализацията на кв. „К. Ганчев" с Водния проект, се изгради такава и в кв. „Лозенец", Стара Загора ще бъде на едно от първите места в страната комплексно по този показател, изрази мнение Купен Купенов (16 юни 1986 – 8 март 1988).
Кметът Живко Тодоров отбеляза, че общината може да използва възможностите за финансиране от новия програмен период до 2020 г. за изграждането на канализацията и на кв. „Дъбрава". В края на срещата той коментира, че Стара Загора има перспектива, което е и тяхна заслуга.

 


27.01.2014 г.