Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Само в България искат оставки за спазване на Закона

Само в България искат оставки за спазване на Закона


Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пита: "Къде бяха неправителствените организации миналата година, когато обявихме, че предстои събаряне?"

Последните дни са меко казано напечени за община Стара Загора. Бутането на незаконните постройки в ромския квартал "Лозенец" срещна отпора на местните жители. Стигна се до сбъсъци с полицията. Трима служители на реда пострадаха от полетелите към тях камъни и тухли по време на опрецията по разрушаването на сградите. Ромите се оплакаха, че няма къде да живеят. Заваляха и обвинения към кмета на Стара Загора Живко Тодоров, че по време на предизборната кампания е обещвал на хората от "Лозенец", че, ако гласуват за него, къщите им ще останат непокътнати.

В скандала се намесиха и граждански организации, които заявиха, че събарянето на незаконните постройки нарушава Европейската конвенция за правата на човека, а извършването му сега е просто пиар ход, с който градоначалникът Живко Тодоров иска да спечели гласове за издигналата го партия ГЕРБ преди изборите.

Финал на сагата трябваше да постави вчерашната среща между кмета и живущите в "Лозенец". Дали това се е случило и какво следва оттук нататък попита сайтът kmeta.bg кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

- Г-н Тодоров, какво произтече от срещата Ви с жителите на ромския квартал "Лозенец"?

- Тя беше заради това, че те искат да стоят другаде, на законнни места, което Общината подкрепя. Представихме им къде са терените, които Общината предлага. По съответния ред могат да кандидатстват за отстъпено право на строеж на преференциални цени, което междудругото не е само за тези хора, а за всички граждани, които отговарят на условията за доходи, да са социално слаби, да нямат друго жилище. Имаме готовност да вкараме на сесия на Общинския съвет предложение за решение веднага щом кажат къде точно искат да бъдат заселени.

- След тази среща напрежението в Стара Загора утихна ли? Появиха се информации, че ромски организации са готови да блокират пътища и дори искат Вашата оставка.

- За какво? Затова, че спазваме закона? Явно България е единствената държава, в която, когато спазваш закона, ти искат оставката. Как ще се оправим с подобно мислене и накъде вървим въобще като държава? След като законодателят е казал, че в такива случаи се постъпва по този начин, това е законът и, когато един кмет го прилага и затова получава хули в обществото, смятам, че това не е правилно. Никъде по света го няма. А освен това какво да отговорим на останалите хора, които казват: „Защо не прилагате закона?"

- Как се отнасяте към твърдението на неправителствената организация "Гражданско общество в действие", че събарянето на постройките в крартал "Лозенец" противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, защото тези хора нямат друг дом?

- Аз не знам тези организации запознати ли са с реалното положение в Стара Загора, защото чета безумия. Явно никога не са идвали в града и не са посещавали това място, за което така обширно пишат декларации. Аз им препоръчвам да дойдат и да се запознаят с реалната ситуация на терен, защото първо тези хора нямат лични карти на тези адреси, а личните им карти, които са издадени, са на съвсем други адреси в квартал „Лозенец". Второто е, че тези постройки се намират извън квартала, те не са в регулация. Те се намират на територията на парк и няма как да бъдат узаконени.
Казват, че тези постройки имали ток и вода на законно основание и че си плащали регулярно сметките, но те не плащат никакви данъци към община Стара Загора - нито такса смет, нито данък сгради, а останалите смеки дори не знам на кого ги плащат, защото са незаконно прикачени към електроснабдяването и към ВиК. Смятам, че има тотална манипулация на всичко, което се случва. Къде бяха тези организации още миналата година, когато обявихме, че предстои такова събаряне, когато връчихме заповедите, когато имаше възможност да се обжалва? Защо те не помогнаха тогава на тези хора, да кажат ние ще обжалваме и да докажат в Съда, че са прави?
След като тези организации твърдят, че има нарушение на права, защо досега не са поискали законодателни промени? В момента Законът изисква от кметовете, когато има незаконно строителство, да го премахват. Ами, ако утре има едно по-сериозно земетресение и тези постройки паднат върху живущите там? Кой ще носи отговорност? – Кметът, който е допуснал да има такива незаконни постройки без всякакви строителни книжа.

- Как приемате обвиненията, че това събаряне е предизборен ход, който цели да вземе електорат от националистическите партии в полза на тази, която Ви издигна за кмет - ПП ГЕРБ?

- Това отново са абсолютни манипулации, защото през месец май имаше избори, през октомври отново ще има, миналата година имаше, догодина също ще има. Така че всяка година сме в избори. Това означава ли, че общината не трябва да прави нещо, защото някой смята, че това е предизборен ход? Това не е предизборен ход, а изпълнение на ангажиментите. И след като 15-20 години има пълно нехайство по отношение на тези проблеми, ние сме решили сега да се заемем с тях, защото положението става нетърпимо: тези постройки са на 100 метра от "Аязмото", застрашено е съществуването на един уникален парк. Нека тези неправителствени организации да се поинтересуват от историята на Стара Загора, нека да видят кой е митрополит Методий Кусев, какво е създадено с доброволния труд на старозагорци. В миналото истинските българи създаваха и градяха държавата със собствения си труд. В момента никой не говори за това, че се унищожава създаденото от цели поколения.
Редът и законността трябва да са на първо място.

 

                                      kmet-11.06-2

 

 

  

23.07.2014 г.