Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Стара Загора отбеляза Националния празник 3 март

Стара Загора отбеляза Националния празник 3 март


3 март е дата, която няма аналог в българската история, изпълнена едновременно с много величие и с много поводи за гордост. И с много моменти, за които си струва да знаем, че сме българи, с поклон към всички онези, които са загинали за българската свобода. Историята на България е пълна с драматизъм, такива са и песните, и обичаите ни." С тези думи се обърна към старозагорци на площада пред общината кметът Живко Тодоров в тържественото си слово по повод Националния празник.

"Въпреки петвековното робство, ние като народ показахме, че имаме своето място на картата на Европа и света. И това става само благодарение на непримиримия български дух и саможертвата, на готовността да воюваме за свободата си. Всичко това е повод да се гордеем, повод е да кажем честит празник, да сте живи и здрави българи, гордейте се, че сте такива, защото сме сред най-великите народи, обитавали този свят", призова  градоначалникът.

С ритуал за издигане на националното знаме на Република България и под звуците на химна започна тържествения ритуал посветен на 136-та годишнина от Освобождението, в присъствието на представители на местната и държавна власт, народни представители, общински съветници, общественици, представители на патриотични организации и политически партии.
Венци и цветя на признателност закичиха паметниците, посветени на проведените важни боеве, по време на Освобождението на Стара Загора. Кметът и неговите заместници Йордан Николов, Иванка Сотирова, Янчо Калоянов и председателят на Общински съвет Емил Христов участваха в церемониите при паметниците Мавзолей– костница "19 юлий 1877", Паметник на Защитниците на Стара Загора, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и Паметник на загиналите във войните старозагорци.
Ритуалът за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" започна с тържествено слово по повод 3-ти март на командира на Втора механизирана бригада бриг. ген. Любчо Тодоров. Стотици се изкачиха днес на „старозагорската Шипка", както наричат вече хълма с мемориала на „Самарското знаме", за да отдадат почит и признателност към загиналите по време на Руско-турската война в защита на града и неговите жители.
В 12.00 ч. на Площада пред Общината започна концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре". През целия ден - от 10:00 до 18:00 ч. Регионалният исторически музей и Художествената галерия са отворени за посещения.
В 14.30 ч.в сградата на РИМ ще се проведе демонстрация на въоръжение и военни униформи от Руско-турската война 1877 - 1878 г., от фонда на музея, съвместно с дружество "Традиция" - Стара Загора.
От 15.30 ч. там ще бъде представено аудио-визуалното оборудване, изпълнено по проект "Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция".
Празничният ден ще завърши с концерт на Военен духов оркестър при Втора Тунджанска механизирана бригада от 16.00 ч. на площада пред общината.

 

03.03.2014 г.