Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Стара Загора ще бъде домакин на Световна конференция по криптография

Стара Загора ще бъде домакин на Световна конференция по криптография


Бъдещата световна конференция по криптография ще се проведе в Стара Загора. На 15 януари започва редовната серия лекции в Международното училище по криптография към "Балкански - Паница институт за научни изследвания", при фондация "Миню Балкански". Това съобщи световноизвестният физик проф. Минко Балкански, който участва в срещата на посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан с кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
За няколко години от съществуването си училището е достигнало много високо ниво, затова предложих Международната конференция да се проведе именно в Стара Загора, обясни професорът.
През юли миналата година в с. Оряховица, в Националния център за образование на фондация "Миню Балкански", беше проведена редовната международна лятна школа по криптография и кибер - сигурност CryptoBG. Академията подготвя студентите "от практиката към теорията" по проблеми, свързани със сигурността на облачни и мобилни услуги и приложения, крипто-анализ на различни устройства, модерни атаки и защитата от тях и др. В рамките на 10 дни специалисти от шест международни центъра проведоха серия лекции и лаборатории с над 20 млади изследователи от България и региона.
Амбицията на проф. Балкански е да създаде в Стара Загора училище по модела на Колеж дьо Франс, което да обедини научния потенциал в страната. Колеж дьо Франс е институция, в която изнасят лекции светила в различни сфери на науката. Учебното заведение се посещава свободно, без записване и не се издават дипломи. Определено мисля, че имаме нужда от подобен тип институция, в която да привлечем най-добрите преподаватели, каза още проф. Балкански, като уточни, че разчита на подкрепата на България и Франция в реализацията на проекта.
Кметът Живко Тодоров го увери, че както досега, така и занапред Община Стара Загора ще продължи да подкрепя образователните му инициативи, насочени към млади българи.

13.01.2014 год.