Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Стара Загора си върна авторитетния спортен турнир “Самарско знаме”

Стара Загора си върна авторитетния спортен турнир “Самарско знаме”


Стара Загора си върна емблематично за града и авторитетно за леката атлетика спортно събитие. След прекъсване от 21 години Община Стара Загора, Българската федерация по лека атлетика и Спортен клуб по лека атлетика "Берое" с общи усилия възстановиха Международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме".
На стадиона под Аязмото кметът Живко Тодоров и президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов откриха официално турнира в присъствието на много граждани, спортисти, треньори, спортни деятели и почитатели на спорта.
Голяма чест е да бъда част от новото начало на "Самарско знаме". Турнирът означава много не само за Стара Загора, а и за България, каза при откриването Живко Тодоров. Той припомни за феноменалните 12,21 секунди на Йорданка Донкова от 21 август 1988 г. в бягането на 100 метра с препятствия, рекорд непобеден повече от 25 години. Започнахме от пистата, но началото постави клубът, който усилено работи под ръководството на Иван Колев, припомни кметът.
През пролетта на 2013 година с 2 млн. лв. от републиканския и общинския бюджет беше реновирана лекоатлетическата писта на стадион „Берое". Тя е сертифицирана и отговаря на всички изисквания за провеждането на международни състезания от висок ранг.
Кметът подчерта, че благодарение на общите усилия, подрастващите и състезателите вече могат пълноценно да спортуват и градят кариера в леката атлетика.
Приветствие към организаторите отправи Добромир Карамаринов, който подчерта, че това е поредната стъпка която общината и спортната общност в Стара Загора правят заприемането на европейско първенство по лека атлетика за младша възраст през 2018 г.
Президентът на клуба по лека атлетика "Берое" Иван Колев връчи на кмета Живко Тодоров плакет за изключителен принос в развитието на леката атлетика в Стара Загора. По думите му, леката атлетика в Стара Загора има голямо бъдеще с подкрепата на общината, Общинския съвет и БФЛА.
Веднага след откриването стартираха състезателите в дисциплината 100 м мъже. Последни ще се извят мъжете в бягането на 400 м.
На пистите под Аязмото тази вечер са най-добрите български състезатели без Ивет Лалова. В надпреварата ще вземат участие общо 240 състезатели, сред които и 8 лекоатлети от СКЛА „Берое" - Стара Загора. Те ще мерят сили в 16 дисциплини със състезатели от Бахрейн, Катар, Турция, Сърбия. „Самарско знаме" е последен шанс за покриване на норматив за Европейското първенство по лека атлетика в Цюрих през август.
Последната дисциплина е бягането на 400 м – мъже. Награждаването е в 22.00ч.,когато ще бъде разпределен награден фонд от 8000 лева между 10-те най-добри постижения в турнира.

19.07.2014 г.