Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Старозагорското село Християново за първи път ще има читалищна сграда

Старозагорското село Християново за първи път ще има читалищна сграда

На 06.09. 2014 г., когато България отбелязва 129 години от Съединението, в с. Християново, кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще открие новата сграда на читалището в селото, в която общината е инвестирала 155 хил.лв. собствени средства.
В Християново читалищна дейност има от 1933 г., но никога не сме имали сграда, сподели кметският наместник Димка Минчева, която си спомни детските години, в които играели представления в селския обор.
С решение от миналия мандат на Общински съвет Стара Загора, бившата селска фурна трябвало да бъде превърната в читалище. По време на ремонта обаче постройката рухнала, поради което се наложило да бъде строена наново. С подкрепата на кмета Живко Тодоров новата сграда вече е факт. Тя разполага с библиотека, пенсионерски клуб, зала с 80 места, сцена, 2 гримьорни и санитарен възел. В селото отдавна развиват дейност групата за обработен фолклор „Настроение", коледарски и лазарски групи, обяснява коренячката Димка Минчева, която доброволно е председател и секретар на читалището.
На път е да се сбъдне и втората ми мечта – догодина селото ще има и църковен храм, сподели Минчева, която е кметски наместник 5-ти мандат. Християново има 320 жители с постоянен адрес, но живеещите на територията на селото са повече от 600, има и 40 деца.
В събота, 06.09.2014 г., в 18,30 ч., новото читалище ще бъде открито и тържествено осветено от отец Борис Стамов, а за всеки ще има курбан, питка и бира, обещават любезните домакини.

PIC 0102  PIC 0098

03.09.2014 г.