Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Възстановяват Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Възстановяват Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

След едногодишно прекъсване Община Стара Загора възстановява Фестивала на оперното и балетното изкуство, който ще се проведе през декември т.г. за 45- ти път. Той ще предложи богата програма с добре подбран репертоар от най-добрите заглавия на музикалните театри в страната, съобщи на пресконференция днес зам.-кметът Иванка Сотирова, която е и председател на координационния съвет, осъществяващ организацията на феста. От миналата година фестивалът има свой собствен статут, утвърден от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.
Фестивалът ще бъде открит на 24 ноември с премиерата на операта „Отело" на Дж. Верди, представена от Държавна опера – Стара Загора. Спектакълът е с участието на оперния певец Емил Иванов, който е седми в световната класация на най-добрите тенори, а диригент е Здравко Лазаров. За фестивала от чужбина ще пристигне и неговият учител Герги Димитров, известен като един от най-добрите интерпретатори на Отело в света, информира директорът на операта Петко Бонев.
В 10-те дни на фестивала освен старозагорският, ще се представят оперните театри на София, Пловдив, Варна и Русе. Те ще завършат с галаконцерт с арии, ансамбли, дуети и хорове на млади и утвърдени звезди на операта, който ще се състои на 5 декември. По време на вечерта на Нино Луканов ще бъде връчена наградата „100 години Борис Христов" на Министерството на културата.
45-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора е прелюдия към честването на 90-та годишнина на първата извънстолична опера. Отсега участие в отбелязването на юбилея са потвърдили родените в Стара Загора световни звезди на оперната сцена Анна Томова Синтова и Веселина Кацарова, съобщи по време на пресконференцията днес Диана Атанасова, началник на общинския отдел „Култура". Още много изненади предлага декемврийският афиш на Държавна опера Стара Загора. Сред тях е и концертът на Теодосий Спасов на 22 декември.
Трупата на старозагорската опера ще участва в галаконцерт в залата на ЮНЕСКО в Париж по повод 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Проявата, която ще се състои на 4 ноември, е под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В концерта ще бъдат представени арии, ансамбли, дуети и увертюри от известни произведения.

IMG 9472  IMG 9453

23.10.2104 г.