Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Заместник-кметът Иванка Сотирова с „Орден за заслуги“ на Франция

Заместник-кметът Иванка Сотирова с „Орден за заслуги“ на Франция


Посланикът на Република Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан връчи днес на зам.-кмета на Стара Загора Иванка Сотирова най-високото френско отличие „Орден за заслуги". В тържественото си слово той се спря подробно на дългогодишната й кариера в сферата на образованието, културата и обучението на френски език. Дипломатът отбеляза, че преди няколко години за дейността си като директор на Гимназията с преподаване на чужди езици „Р.Ролан" и член на Управителния съвет на Алианс Франсез – Стара Загора, Сотирова е наградена с „Орден на академичните палми на Франция".
„В качеството ви на заместник-кмет вие продължавате да работите за франкофонията като член на различни комисии и организации, инвестирате много енергия не само в културния сектор, но и в сферата на социалната дейност. Вашата енергия, която влагате и в предходната и в настоящата си работа, в услуга на френския език, ви правят основен партньор на посолството на Франция в България. Поради всички тези причини аз ви връчвам националния „Орден за заслуги" на Франция", заяви френският дипломат.
Отдадеността, любовта към езика и най-вече към хората, са основната ми същност. Обичам да дарявам и да помагам. Нещата ще бъдат още по-добри, когато инвестираме в малката общност. Нашата мисия е да задълбочаваме и разширяваме обхвата на изучаването на френския език, отбеляза след церемонията Иванка Сотирова и изрази благодарност за подкрепата на екипа, с който работи.
Оптимист съм за България. Вие знаете цената на свободата и за 20 години сте постигнали изключително много. С вас говорим един език – на демокрацията и пазарната икономика, всички европейски ценности са ваши. Това каза посланикът по време на срещата си с кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
Проевропейският път на България е очертан, затова нашето сътрудничество е много важно, увери кметът. По думите му, Българо - френското дружество -Алианс Франсез е едно от нещата, които придават европейски дух на града, а Гимназията с преподаване на чужди езици „Р.Ролан" е врата на Стара Загора към Европа и основа за партньорство с европейските държави.
Тодоров отбеляза, че образованието е приоритет за общинското ръководство, поради което са отделени значителни средства от капиталовата програма за подобряване и рехабилитация на образователната инфраструктура, за обучение и социални проекти за деца със специфични потребности . Община Стара Загора ще изпълнява проекти за 120 млн.лв. през тази година по европейски програми, които осигуряват незаменим ресурс за решаване на инфраструктурни проблеми на града, допълни той.
В лицето на Община Стара Загора вие имате партньор, защото мястото на България винаги е било в Европа, увери Живко Тодоров.

На срещата, в която участваха още Лоран Атал - аташе за образователно сътрудничество и заместник-директор на Центъра за сътрудничество и културна дейност при посолството на Франция, проф. Минко Балкански и председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, беше обсъдена възможността за откриването на "Колеж дьо Франс" в Стара Загора.
Програмата на гостите включва посещение на Регионалния исторически музей, Музея Неолитни жилища, ГПЧЕ „Р.Ролан", както и клавирен концерт на оркестъра на Операта и младите дарования Николай Маринов и Васил Начев от 19.00 ч. в Оперния театър.
Утре от 9.00 ч. френският посланик ще посети Музея на религиите и Художествена галерия – Стара Загора.

 

 

10.01.2014 г.