Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Живко Тодоров: Имаме готови проекти и с тях ще гарантираме развитието на Стара Загора

Живко Тодоров: Имаме готови проекти и с тях ще гарантираме развитието на Стара Загора

Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус"
Водещ : Кметът на Стара Загора Живко Тодоров проведе традиционна годишна среща с представители на бизнеса, младежките и неправителствените организации, държавните институции, културната и спортната общественост, медиите.
Г-н Тодоров, какво очаквате от тези срещи и как тe кореспондират с отчета на вашата работа?
Живко Тодоров : Направихме среща с всички народни представители от Старозагорски избирателен район, защото смятам, че те трябва да са запознати с проблемите на Община Стара Загора като най-голямата община в областта и освен това, когато става дума за решаване на проблемите на града, всички трябва да бъдат единни и да работят в една посока, а не да си пречат. Трябва да има комуникация между народните представители. На първо място – те са избрани от съответния регион и трябва да защитават интересите. Това кореспондира и с отчета, защото ние много често сме казвали, че един град няма партиен цвят, няма оттенък и е много важно да може местната власт да бъде подкрепяна от централната, без значение какво е управлението. В случая надеждите към сегашното управление са много големи, защото местната власт очаква да бъдат отново стартирани парите по европейските проекти, да се поднови изпълнението им и да бъде пуснат следващият програмен период в действие.
Водещ : Каква е финансовата картина на Стара Загора?
Живко Тодоров : Финансовата картина на Стара Загора е добра, защото ние спазваме стриктно правилото за консервативна финансова политика и не харчим повече, отколкото можем да си позволим. Standard & Poor's вдигна кредитния рейтинг на Община Стара Загора през миналата година и през тази беше подновен на положителната перспектива пред Община Стара Загора по отношение на финансите. Освен това другото положително е, че ние със собствени усилия успяхме да върнем всички задължения, които имаше общината преди мандата, който сега стартира. Освен това, не сме поемали нови ангажименти и задължения пред Община Стара Загора, което означава, че перспективата е добра. Имаме готови проекти и с тях ще можем да гарантираме развитието на града занапред.
Водещ : Какви са перспективите за растеж, конкретно за Стара Загора?
Живко Тодоров : Перспективите са добри, защото очаквам в региона да се раздвижат нещата като цяло. Правителството смятам, че ще предприеме мерки за започване на разплащанията в енергетиката, а Стара Загора е силно зависима от тази гледна точка. Мисля, че разплащанията към фирмите доставчици ще тръгнат, което ще раздвижи самата икономическа атмосфера в региона. Освен това се очаква и много европейски проекти да влязат в града ни.
Водещ: Г-н кмете, най-големите проблеми пред вас кои са?
Живко Тодоров : Най-големите проблеми се свеждат до това да има стабилност в държавата и да се намери механизъм за по-добра комуникация с европейските институции, защото всички тези финансови корекции и санкции, които се налагаха на общините, и в момента спрените фондове, не са в никакъв случай по вина на местната власт и на общините. Ние сме спазвали абсолютно стриктно всички инструкции, които са подавани от управляващия орган. Надявам се, че ще се коригират проблемите, за да може и ние да се справяме по-добре.
Водещ : Изпитвате ли притеснение, въз основа на това, което вицепремиерът Томислав Дончев съобщи – че се задава ужасяващ риск от загуба на средства, поради по-нисък обем плащания в рамките на годината? Г-н кмете, какво ще се случи с вашите проекти, решаващи инфраструктурните проблеми?
Живко Тодоров : Смятам, че всичко ще се нормализира. Сега с новото правителство вярвам, че ще има раздвижване в начина, по който се управляват европейските средства, ще има повече комуникация с общините и ние ще можем да завършим голяма част от проектите, които сме започнали и от друга страна пък да стартираме новите. Защото ние говорим всички за периода 2014 г. – 2020 г., новият програмен период, който обаче, все още, в края на 2014 г. дори няма изгледи да стартира, което означава, че има доста голямо забавяне и нашите надежди са свързани с това 2015 г. да бъдат пуснати първите мерки, за да може да се подават проекти, да се играят процедури и България да не губи пари, които трябва да дойдат от Европа. Напротив, да привлича и да ги усвоява, така че хората да могат да се възползват от тях.
Водещ : Точно това исках да ви попитам, този въпрос за риска от загуба на средства, за който предупреждава и вицепремиерът.
Живко Тодоров : Некомпетентно управление, което доведе до това да се губят европейски средства, вместо да влязат. Общините имат толкова много проекти, които бяха представени, които чакаха за финансиране и сега се оказва, че нищо не е предприето, за да може тези пари да бъдат насочени от предходното правителство, което говори само за пълна некомпетентност. Това е престъпление към българските граждани – да се губят европейски средства, които можеха да отидат за подобряване на техния живот, за бизнеса и за създаване на работни места.
Водещ : Стара Загора ще пострада ли от това?
Живко Тодоров : Не, ние няма да пострадаме на база тези проекти, които имаме, но можеше да имаме нови пътеки, с които да свършим още повече работа и да решим още много проблеми на града. За съжаление, няма да се случи това заради подобни и политически, и некомпетентни решения.
Водещ : Какво означава за вас, за българските кметове наградата „Кмет на годината", какво е тя за вас?
Живко Тодоров : Аз се радвам, че започна да се обръща внимание много повече на местната власт, на кметовете, защото те са най-близо до хората и много често проблемите, които виждат не достигат до централното ниво на властта. Затова, благодарение на вас и на възможността да имаме трибуна, става така, че работата на общините е все по-видима. Това е за мен конкурсът „Кмет на годината" – едно състезание и конкуренция между кметовете, в което се показва действително, кой е най-добър. Взимат се примери, добри практики и с това можем да продължим напред.
Водещ : Помагате ли си взаимно кметовете?
Живко Тодоров : Разбира се, да – помагаме си.
Цоня СЪБЧЕВА