Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Живко Тодоров: Многопрофилната болница „Стоян Киркович” няма да бъде затворена

Живко Тодоров: Многопрофилната болница „Стоян Киркович” няма да бъде затворена

Агенция „Фокус" разговаря с кмета на Стара Загора Живко Тодоров

Фокус: Г-н Тодоров, министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева посети Стара Загора. Кои бяха темите, които обсъдихте с министър Андреева?
Живко Тодоров: На първо място, участвахме в орисването на бебето на годината. Още веднъж искам да поздравя родителите на бебето, които извоюваха бебе на годината за града и всички старозагорски родители, защото заслужават уважение, в тези тежки времена да отглеждат деца. Това беше формалният повод за посещението на министър Таня Андреева, както и откриването на обновения онкодиспансер в Стара Загора. Проектът за онкодиспансера е много сериозен на стойност 6 милиона и 800 хиляди лева, има и нова апаратура, която е за лъчелечение и за онкозаболявания. Вече има съвсем модерна технология, която ще има много по-добър ефект за болните и ще можем да излекуваме успешно много повече хора. Това е общински проект по Оперативна програма „Регионално развитие", който приключи успешно и това беше другият повод за посещението на министър Таня Андреева.
Фокус: По време на визитата на министър Андреева обсъдихте ли бъдещето на Многопрофилната болница „Стоян Киркович" в Стара Загора?
Живко Тодоров: Знам, че състоянието на болницата е коментирано. То от години не е никак добро, но смятам, че ще се намери решение, с което да минимизират загубите.
Фокус: Тоест министър Андреева не е коментирала болницата лично с Вас?
Живко Тодоров: Не, лично с мен не е коментиран въпроса, а с областния управител на Стара Загора Живка Аладжова. Общо взето, трябва преструктуриране, трябват средства за намаляване на задълженията, средства за саниране на сградата, за да може да се намалят разходите. Вероятно ще продължат и промените, няма начин, нови са времената. Реално, има много частни болници и това краде от ресурса на държавните болници. Затова и държавните болници трябва да бъдат ефективни, за да могат да оцелеят в тези условия. Има борба за лекари, пациенти, клинични пътеки и за ресурс между всички болници-държавни и частни. Друг е въпросът, че частните и държавните болници не са равнопоставени. Държавните болници имат ангажимент за спешност, а частните нямат. Смятам, че ще се търси вариант за излизане от проблема.
Фокус: Все пак, дала ли е министър Андреева думата си, че болницата няма да бъде затворена?
Живко Тодоров: Многопрофилната болница „Стоян Киркович" в Стара Загора няма да бъде затворена. Аз съм сигурен в това, защото тя е много важна част от здравеопазването не само на Стара Загора, но и на целия регион, защото болницата в Стара Загора обслужва пациенти от Хасково, Ямбол, Сливен и от региона, като цяло. Същото е и с онкодиспансера в Стара Загора. Няма как болницата да бъде изправена пред закриване.
Фокус: Какво е финансовото състояние на болницата в момента?
Живко Тодоров: Болница „Стоян Киркович" има доста задължения, които са някъде около 20 милиона лева, но вярвам, че с преструктурирането и с погасяване, може би на част от задълженията, ще се тръгне в правилната посока.
Фокус: Министър Данаил Папазов, който също посети Стара Загора вчера заяви, че 4,7 милиона лева е заделената сума за ремонта на ЖП гарата в Стара Загора, но архитектурния план от общината, все още не е изпратен. Кога имате готовност да го изпратите?
Живко Тодоров: Още, когато разговаряхме миналата година с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, той пое ангажимент да осигури финансирането, а общината пое ангажимент да осигури проекта за ремонт на гарата. Работим много активно и ще имаме готовност буквално до две седмици да го представим официално и да започне реализирането на процедурата и самото й изпълнение после. Работи се активно. Искам да благодаря на министър Данаил Папазов, защото гарата от години има нужда от ремонт.
Фокус: Кога се очаква да бъде завършен ремонтът на ЖП гарата?
Живко Тодоров: Първо, трябва да се проведе обществена поръчка, за което ще се необходими поне 4 месеца. Предполагам, че ремонтът ще бъде приключен най-късно до лятото на следващата година.
Фокус: Министър Папазов посочи още, че, според него карго летището в Стара Загора няма бъдеще, защото държавата няма повече средства, които да инвестира в нови летища. Ще се опитате ли, все пак да потърсите финансиране по друг начин?
Живко Тодоров: Разбира се. Трябва да се търси вариант с външни инвеститори и затова ще продължи да се работи в тази насока.
Фокус: Имате ли нещо конкретно предвид или обмисляте този вариант, като идея?
Живко Тодоров: Знам, че имаше интерес от китайски и корейски инвеститор, но те искат да разговарят на правителствено ниво и заради това ще търсим подкрепата на министъра.
Фокус: Има готовност за тунел под Шипка. Как ще се отрази той на региона, като цяло?
Живко Тодоров: Тунелът под Шипка задължително трябва да се случи, защото той ще облекчи трафикът много и ще даде възможност за бърза писта между Северна и Южна България. В близост не знам по-добър вариант за предвижване на всякакви товари, дори от Турция към Европа. Това е най-прекия и добър път.
22 Януари 2014 г.