Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив новини Живко Тодоров: Образование и инфраструктура са основни приоритети за 2014-а за Община Стара Загора

Живко Тодоров: Образование и инфраструктура са основни приоритети за 2014-а за Община Стара Загора

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров в интервю за Агенция „Фокус", във връзка с това каква година беше 2013 за Стара Загора и какво да очакваме през 2014.

Фокус: Г-н Тодоров, каква беше 2013 година за община Стара Загора?
Живко Тодоров: 2013 година беше трудна, но успешна за община Стара Загора. Успяхме да реализираме много проекти, да изпълним на 100 % инвестиционната програма, която бяхме заложили. Всичко това се случи, без да повишаваме през 2013 година местните данъци и такси. Едва, сега през 2014 година вдигнахме и то минимално някои данъци и такси.
Фокус: С колко ще бъде увеличението на местните данъци и такси?
Живко Тодоров: Малко е увеличението-от 1,25 промила за данъка върху недвижимите имоти, става 1,45, тоест се изравняваме с Бургас. Всички останали по-големи градове са над тези стойности, тоест Стара Загора остава с най-ниски данъци, по отношение на недвижимите имоти, от големите градове. По отношение на такса смет за бизнеса, традиционно имаме, може би най-ниската такса от по-големите градове в България, защото не искаме да натоварваме и без това хората, които осигуряват работни места с допълнителни тежести. 3,5 промила е таксата за бизнеса, 1,5 за гражданите, което на фона на останалите стойности в страната е ниско. Увеличи се данъкът върху сделките, които се сключват, защото беше изключително нисък преди това в Стара Загора. От това очакваме да влязат приходи през 2014 г. За да реализираме тези големи проекти, които сме амбицирани да направим, за да можем да вземем европейските пари, това са над 120 милиона лева, трябва да осигурим съфинансиране. Ако нямаме тези средства, които да осигурим от бюджета, за да осигурим съфинансирането, няма да спечелим тези допълнителни европари.
Фокус: Кои бяха най-големите успехи за общината през изминалата година?
Живко Тодоров: Най-големите успехи за община Стара Загора бяха свързани с това, че успяхме да реализираме проект за Античния форум, пазара на Стара Загора. Успяхме да ремонтираме и много улици и междублокови пространства. Освен, това стартирахме и много важни проекти, като Водния проект на Стара Загора, който е на стойност 40 млн. лв., стартирахме и в момента изпълняваме и проект, свързан с центровете за настаняване от семеен тип, както и проект за онкодиспансер. Успяхме да спечелим и много нови проекти, което ни даде възможност да подобрим качеството на живот в града. По „Зелена и достъпна градска среда" спечелихме проект за 5 млн. лв. за ремонт на улици и тротоари. През 2014 година ще изпълняваме голяма част и от проектите, които заложихме и спечелихме през 2013 година. Подготвили сме Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, той е приет и одобрен от Управляващия орган. Успяхме да спечелим проект за техническа помощ, като 1 млн. и половина лв. ще бъдат отделени за проектиране. В момента върви обществената поръчка, което означава, че голяма част от проектите, които са по интегрирания план, ще бъдат с готови технически проекти. И, веднага, когато се отворят мерките през тази година, ще имаме възможност да спечелим и реализираме веднага проектите, което, на практика означава, че сме успели да изпълним програмата си за 2013 година и едновременно с това, да се подготвим за следващия програмен период-2014-2020 г.
Фокус: Кои, все пак ще бъдат по-важните предстоящи проекти през 2014 година?
Живко Тодоров: Важните проекти през тази година са-депото за отпадъци, чието строителство ще стартира, може би до месец и половина. Строителството е на стойност 52 милиона лева и проектът е изключително важен за целия регион, защото са засегнати 12 общини. Това депо ще даде възможност на всички тези 12 общини да плащат по-ниска такса смет и, освен това да имат регламентирано изхвърляне на отпадъците. Едновременно с това, ще изградим и сепарираща инсталация, с което ще отговорим на всички изисквания по Закона за управление на отпадъците. От друга страна, ще си завършим проекта за канализация, който е много важен, защото няколко квартала в Стара Загора, плюс близкото село Богомилово ще бъдат абсолютно канализирани. Сменяме и тръбите за водоснабдяването, което също ще даде възможност да оправим и инфраструктурата, която да не се нарушава десетки години, вследствие на аварии и разкопаване. Друг важен проект е транспортният, който ще реализираме през тази година и е на стойност 30 милиона лева. По него очакваме доставка на нови тролейбуси, подмяна на контактната мрежа, на токоизправителните станции и ремонт, велоалеи, изграждане на нови спирки на градския транспорт. Не, на последно място, много важни са и информационните табла по спирките, които показват след колко време пристига следващото превозно средство на градския транспорт. Това прави услугата по-удобна и комфортна. Предстои и изграждането на противопожарна кула. Предстои и откриване на онкодиспансера на 20 януари, което е много важен проект, защото ще даде възможност за високотехнологично обслужване на пациентите, които са с онкологични заболявания, и които са в тежко състояние, но благодарение на тази нова апаратура и на това, че е подобрена и вътрешната среда на онкодиспансера ще може да се справим с по-голяма част от проблемите, които имат пациенти с онкологични заболявания. Отделно по „Зелена и достъпна градска среда" ще бъдат довършени улиците „Генерал Столетов" и „Христо Ботев", ще бъдат обновени два парка и две големи междублокови пространства, с две-три площадки и осигуряване на паркоместа.
Фокус: Вие лично, като кмет с кой от завършените проекти през 2013 година, се гордеете най-много?
Живко Тодоров: От завършените проекти през 2013 година, най-много се гордея с пазара в Стара Загора, защото той е емблематичен проект и за цяла България. Това е първият проект, който е реализиран по програма „Джесика", и който има реален ефект и за гражданите, и за хората, които работят на пазара. Този проект ще си възвърне и инвестицията, защото на база на подобрените условия наемите са по-високи и тази инвестиция ще се върне във времето. Това е, наистина един уникален проект за много красив пазар. Другият проект, с който се гордея е Античния форум, защото наистина стана много хубав и по този начин римското наследство ще се покаже по един много добър и атрактивен вид. Третият проект, с който се гордея, е възстановяването на лекоатлетическата писта в Стара Загора, защото за първи път, след 20 години имахме възможност да направим международно мероприятие, свързано с леката атлетика в Стара Загора-„Балканиадата", която организирахме. Гордея се и със спортната зала, която построихме за ученически игри. Това са обектите, които смятам, че са с особено значение за града, защото имахме нужда от тях.
Фокус: Каква беше 2013 година за привличане на инвеститори в Стара Загора?
Живко Тодоров: 2013 беше трудна година, като навсякъде в страната. Не трябва да забравяме, че през 2013 се смениха три правителства, което оказва много негативен ефект върху инвеститорите като цяло, защото това е несигурност, имаше и протести. Под стрес и бизнесът работи по-трудно и се свива, което е нормално. Надявам се 2014 година да бъде по-стабилна в това отношение и да нямаме толкова перипетии и, по отношение на смяна на администрацията, на ръководните кадри, които са на различните държавни администрации, за да може и ние да работим по-стабилно и да има спокойствие за работата.
Фокус: Какви инвестиции очаквате през тази година?
Живко Тодоров: През 2014 година очакваме раздвижване в инвестициите, защото към момента имаме вече няколко срещи с чужди инвеститори, които искат да закупят терени и да строят предприятия, които да осигурят доста работни места. Вярвам, че по-стабилната обстановка ще им осигури възможност да инвестират, а в Стара Загора, специално те ще имат добро отношение, затова инвеститорите са добре дошли. Тук ще имат бърза писта за предвижване на документите и всякакви административни пречки ще бъдат премахнати, защото за нас е от особено значение да създаваме работни места.
Фокус: Какъв беше интересът към недвижимите имоти в Старозагорско през 2013 г.?
Живко Тодоров: За 2013 година, като цяло интересът, все още е по-слаб, макар че имаше малко раздвижване, но нестабилността, която имаше през годината и това, че хората страдат от липса на средства, от безработицата, ги дърпа от пазара на недвижимите имоти. Вярвам, че нещата ще с подобрят.
Фокус: Колко е бюджетът на общината за 2014 г. и как го определяте, сравнение с парите за 2013 г.?
Живко Тодоров: Близо 90 милиона лева ще бъде бюджетът, като на фона на 2013 г. ще бъдем отново по-консервативни. Няма да бъдем по-зле от 2013 г., но във всички случаи, ще бъдем внимателни с харченето на пари, защото не трябва да се харчи неразумно в тези времена, макар да има много искания и потребности. Смятам, че през 2014 година с европейски средства ще успеем да свършим много работа и по този начин ще успеем да задоволим голяма част от исканията на хората, без да се налага да взимаме кредитен ресурс, който да се налага да връщаме после.
Фокус: Кои ще бъдат основните приоритети на Община Стара Загора за тази година?
Живко Тодоров: Образование и инфраструктура. Образованието, защото всеки един лев, който се инвестира в образованието се връща и си струва. През 2013 година направихме много детски градини и ясли, ремонти на училища. Трябва да подобряваме базата, в която младите се образоват и това е задължително, ако искаме да имаме бъдеще. Затова и през 2014 година отново ще инвестираме в ремонт на детски градини, ясли, училища, както и в инфраструктура, транспортната схема на града, улици и тротоари. Гражданите посочват тези инфраструктурни проблеми на първо място в проучванията, които правим. Ние трябва да отговорим на очакванията на гражданите, все пак данъкоплатецът е този, който трябва да определя какви са приоритетите на една община.
Фокус: Има ли недостиг на места в детските градини, ясли и училища в Стара Загора?
Живко Тодоров: В централните чести на Стара Загора имахме известен недостиг, затова през тази година строим нова детска градина, която до август ще бъде готова. Тя ще се намира в центъра на града, с капацитет от 100 деца, ще бъде изцяло нова и отговаряща на всички стандарти. Работим по този въпрос. Въведохме и електронна система за детски градини, където сме заложили и критерий „Райониране".
Фокус: Какво ще представлява този критерий?
Живко Тодоров: Въведохме този критерий, защото се получава така, че, когато се даде възможност на всички да кандидатстват без възможност за привилегия от адресната регистрация, тогава родители с деца, които живеят срещу определена детска градина или в близост до нея, са приети в много по-далечна детска градина. Затова въвеждаме една точка, която да дава привилегия на живущите в съответния район, за да може да създадем удобство за тези хора, без да се получава така, че да трябва да пътуват до други места, за да оставят децата си.
Фокус: Какъв е бил процента на безработните хора в Стара Загора за 2013 г.? Намалял ли е сравнение с 2012г.?
Живко Тодоров: Безработицата в Стара Загора е по-ниска от тази в страната, като цяло. За 2013 година безработицата е около 8 % за община Стара Загора. Общината направи много през изминалата година за намаляването на безработицата и през тази година ще направи още повече за намаляването на безработицата, защото само по общински проекти са работили хиляди души през 2013 година. По ремонта на училища, тротоари, детски градини, новата спортна зала, която строихме, по Античния форум. Обектите са страшно много, в Стара Загора никога не е имало такава инвестиционна програма, която да наема толкова хора. Само една от фирмите, която работи по пътната инфраструктура през 2013 година е имала 500, които са били заети постоянно. Това означава, че с работата, която възлагаме на фирмите създаваме хиляди работни места.
Фокус: Вие, сте един от най-активните кметове. Ще продължавате ли и през тази година да поддържате близки контакти със съгражданите си, относно решаването на проблемите им?
Живко Тодоров: Ще продължавам по същия начин. Контактувам много активно с гражданите и в социалните мрежи, когато видя проблеми или техни искания, които се поставят, винаги се старая да реагирам. Смятам, че всички политици и управници трябва да бъдат в такт с новото време. През последните години комуникациите се развиха много и може да ползваме интернет, за да научаваме истински проблемите на хората. Възможността, която ни се дава, посредством интернет, не бива да се пропуска.