Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив прояви Гирлянд на славата ще води празнично шествие по повод Деня на Тракия в Стара Загора

Гирлянд на славата ще води празнично шествие по повод Деня на Тракия в Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Гирлянд на славата, дълъг 30 метра, ще води празнично шествие по бул. „Цар Симеон Велики", посветено на Деня на Тракия. То ще бъде придружено с традиционния военен ритуал и ще се проведе в навечерието на празника – 25 март, съобщиха на пресконференция организаторите. За поредна година Община Стара Загора, съвместно с Тракийско дружество „Одринска епопея" – Стара Загора и Съюз на офицерите и сержантите от запаса, тържествено отбелязва 26 март – Ден на Тракия и годишнината от Одринската епопея.
Гирляндът ще бъде пренесен от парк „Тракия" , по северното платно на бул. „Цар Симеон Велики", до парк „Александър Стамболийски" /„Алана"/, където ще обгърне паметника на загиналите във войните старозагорци. Шествието ще бъде предвождано от Военния духов оркестър, следван от двадесет военнослужещи с Гирлянда на славата и знаменна група. В парк „Тракия" ще бъдат поднесени цветя пред паметник „Одринска епопея" и пред паметниците на Никола Каишев и на капитан Петко войвода, съобщи на пресконференция Петра Мечева, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея".
Тази година целта ни е да направим празника нестандартен, да има повече дух и да вдъхнем на хората ентусиазъм, поясни зам.-кметът Иванка Сотирова. директорът на Драматичен театър „Гео Милев" Ивелин Керанов обеща още изненади за повдигане на патриотичния дух на старозагорци, както това се случи по време на Националния празник – 3 март в Стара Загора, когато 300-метровият национален флаг беше пренесен от центъра на града и издигнат на паметника-светиня на Самарското знаме. Подп. Стефан Горчев увери, че ентусиазмът от онзи ден, още не е напуснал близо 400-те военннослужещи от бригадата, които се включиха в церемонията тогава.

На 26 март 1913г. /13 март ст.ст./ Българската армия превзема Одринската крепост по време на Балканската война /1912-1913/, което донася свободата на тракийските българи. 26 март влезе в Културния календар на Република България и бе обявен за официален празник с Постановление № 62/ 23.03.2006г. на Министерски съвет.

ПРОГРАМА
22 март /неделя/
10.00 ч. Драматичен театър
Заключителен концерт на XV-ти Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче" Стара Загора 2015г, посветен на 26 март-Деня на Тракия и Одринската епопея

25 март /сряда/
17.30 ч. - Поднасяне на цветя в Парк „Тракия" пред паметник „Одринска епопея" и пред паметниците на Никола Каишев и на Капитан Петко Войвода

18.00 ч.- Празнично шествие с Гирлянд на славата от парк „Тракия" , по северното платно на бул. „Цар Симеон Велики", до парк „Александър Стамболийски" /парк „Алана"/. Шествието се предвожда от Военния духов оркестър на Втора тунджанска механизирана бригада, следван от двадесет военнослужещи, които носят 30-метров гирлянд на славата, знаменна група, представители на Тракийско дружество „Одринска епопея" Стара Загора, ученици и много граждани.

18.30 ч. - Тържествен военен ритуал с полагане на венци и Гирлянда на славата пред „Паметник на загиналите във войните старозагорци" в парк „Александър Стамболийски"
Концерт на родопски каба гайди.

 

IMG 1589

20.03.2015 г.