Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив прояви Изложба „Лицето на войната” в РИМ

Изложба „Лицето на войната” в РИМ

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Веществено и фото-документалната изложба „Лицето на войната" е посветена на 70-годишнината от края на Втората световна война. Тя е организирана от Регионален исторически музей – Стара Загора, Национално дружество „Традиция" – Стара Загора и СНЦ „Приятели на старозагорския исторически музей", с подкрепата на Министерството на културата и Община Стара Загора.
Чрез изложените снимки, документи, униформи, снаряжение, ордени и медали изложбата разказва за приносът на населението от територията на 8-ма пехотна Тунджанска дивизионна област за победата над Германия и нейните съюзници. Специално внимание е отделено на участието на старозагорци в българското управление на Беломорска Тракия и защитата на родното небе в периода 1943 - 1944 г. Бойните действия на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия по фронтовете на Югославия и Унгария дават незабравими примери на войнска храброст и обогатяват съкровищницата на българското бойно изкуство. В заключителния етап на войната Тунджанци достигат подножието на Австрийските Алпи като овладяват 65 населени места, ускорявайки освобождаването на народите от Централна Европа.
Изложбата ще бъде открита на 7 май 2015 г. от 17,30 часа на ІV-то експозиционно ниво в Регионален исторически музей – Стара Загора.