Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив прояви Концерт по случай патронния празник на НУМСИ„Христина Морфова“

Концерт по случай патронния празник на НУМСИ„Христина Морфова“

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл


Оркестърът на Държавна опера-Стара Загора и забележителните млади солисти-възпитаници на НУМСИ„Христина Морфова" ви канят на концерт по случай патронния празник на училището - на 30 април от 19 часа в Операта.
Диригент на този концерт за първи път е главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Маестро Георги Димитров. Концертмайстор е Паулина Колева, възпитаник на Музикалното училище. В оркестъра на операта свирят и други бивши ученици – Антония Генчева /цигулка/, Веселина Жейнова /контрабас/, Виктория Димитрова /виола/, Лидия Пенчева /флейта/, Мирена Митрева /ударни инструменти/, Митко Митрев /тромпет/, Нели Хазан /виолончело/, Павлина Димитрова /виолончело/, Пламена Пенева /виолончело/, Рени Филипова/контрабас/ и др. Сред възпитаниците на училището са и диригентите на Държавна опера-Стара Загора Красимир Къшев и Здравко Лазаров. В състава на оркестъра е и Божидар Рахнев /цигулка/, ученик от НУМСИ"Христина Морфова".
„Програмата на концерта е в две части. Всички солисти са много талантливи. От сърце им желая да продължат своето развитие като музиканти и непременно да се завърнат в Стара Загора и да работят в оркестъра на Операта" – каза Маестро Георги Димитров. Той лично направи прослушване на солистите и състави програмата на концерта, а репетициите с оркестъра започнаха в петък, миналата седмица. В сряда /от 10,30 ч./ и в четвъртък /от 10 часа/ са генералните репетиции с оркестър и солисти на сцената.
В концерта участват общо 13 ученика от НУМСИ"Христина Морфове" - трио тромпети „Свилена"/Здравка Василева, Кремена Димитрова, Симона Мавродиева/, Стефан Людов-обой, Мариян Божидаров /кларинет/, Симон Павлов, Георги Белчев, Андрей Андреев-пиано, Божидар Рахнев-цигулка и др.
В архивите на града се съхранява „Правилник" от 11 декември 1897 година на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество "Кавал". Негови основатели са радетелите за музикална Стара Загора - Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена.
На 1 септември 1974 година със заповед Д-3 626 от 8 май 1974 на Министерството на просветата е открито и Музикално училище в града. През учебната 2001 / 2002 година бе възстановена специалността класическо пеене. Същата година се откри и нова специалност - класически танци. През 2004 година по одобрен от Министерство на културата и Министерството на образованието на Република България проект е въведена и още една нова специалност - актьор за драматичен театър, а през 2008 - поп и джаз пеене. През октомври 2006 година училището бе преименувано в Национално училище за музикални и сценични изкуства.