КУЛТУРЕН АФИШ 11 май – 17 май 2015 г.

Печат

11 май (понеделник)

Празник на село Хан Аспарухово
10.00 ч. площад, с. Хан Аспарухово

„Бъди грамотен" – кампания за поощряване доброто владеене на българския книжовен език. Събитието е част от поредица прояви в цялата страна. Всеки желаещ може да се включи и да провери правописните си умения. Тестовите задачи са съобразени с различните възрастови групи.
от 11.00 ч. до 14.00 ч. пешеходна зона, пред сградата на Общината

175 години от раждането на граф Станислав Домбровски,съратник на Васил Левски и Михаил Чайковски среща – разговор
13.30 ч. зала 33, РИМ – Стара Загора

„Далавера за леваци"
от Майкъл Куни
Спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев"
режисьор проф. Андрей Аврамов
19.00 ч. Драматичен театър

Вокална студия „Траяна глас"
концерт – продукция
18.30 ч.

Младежки дом

Алекови дни 2015, 10 – 17 май
Организирани от Туристическо дружество „Сърнена гора" и община Стара Загора
(по отделна програма)

11 – 15 май 2015 г. Национална библиотечна седмица под надслов „Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички"
http://www.lib.bg/  (по отделна програма)

12 май (вторник)

„Съкровищата на българските ханове" (копие на съкровището от Над Сент Миклош) - изложба. Съкровището е открито преди 210 години от българи градинари. През 1799 г., на 3 юли, край банатското село Над Сент Миклош (тогава в границите на Австрийската империя, днес в Румъния) двамата братя градинари Христо и Кирил Наковиго го намират при изкопни работи. Братята подаряват съкровището на австрийския император Йосиф Втори. Съкровището се пази в Kunsthistorisches Museum във Виена (Музея за история на изкуството) и е анотирано като българското съкровище от Над Сент Миклош. През миналия век на българската държава е подарено точно копие на съкровището, което се съхранява в НИМ – София. Съкровището съдържа 23 съда с различна форма и предназначение с общо тегло 9 кг и 945 гр злато от 18 до 22,5 карата. Великолепната украса на съдовете, разнообразието на формите, специфичните сцени определят съкровището като събирателно, обобщаващо три художествени концепции – предноазиатска (ирано-сасанидска), ранновизантийска и азиатско-тюркска. Съкровището се датира през периода VІІІ – ІХ в.
17.30 ч. Регионален исторически музей – Стара Загора

„Големите момичета не плачат"
от Нийл Саймън
режисьор Костадин Бандутов
Гостува ДТ „Йордан Йовков" – Добрич
19.00 ч. Драматичен театър

13 май (сряда)
„Европейска нощ на литературата"
(по отделна програма)
http://www.starazagora.bg/bg/predstoyaschi-proyavi/za-p-rvi-p-t-noschno-chetene-na-s-vremenna-evropeyska-literatura-v-stara-zagora 

14 май (четвъртък)

Викторина (теоретични въпроси) с учениците -10-ти клас от 12 (дванадесет) училища от град Стара Загора, изучаващи начална военна подготовка по повод 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
от 09.00 ч. до 17.00 ч. Военен клуб – Стара Загора

Откриване на изложба на клуб „Стъклопис" и поетично-музикален спектакъл „Всичко е любов" с участието на ученици от Пето основно училище „Митьо Станев", Стара Загора
17.30 ч. фоайе и зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески"

„Праисторическото жилище на Балканите в профанен и сакрален контекст" – научен международен симпозиум -
14 – 17 май
(по отделна програма)
Официално откриване: 19.00 ч. Музей „Неолитни жилища"

15 май (петък)

Първи фестивал на учителските самодейни състави „С песен и благослов"
10.00 ч. НЧ „ Св. св. Климент Охридски 1858"

„Еко мляко с привкуса на природните дадености на село Лозен"- тематичен празник, трето издание
10.30 ч. Пенсионерски клуб, с. Лозен

Викторина (практически въпроси) с учениците -10-ти клас от 12 (дванадесет) училища от град Стара Загора, изучаващи начална военна подготовка по повод 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
от 09.00 ч. до 13.00 ч. Военен клуб – Стара Загора
Награждаване на първенците от викторината.
13.30 ч. Военен клуб – Стара Загора
С учениците от 10-ти клас от училището , чийто отбор се е класирал на 1-во място, на 20.05.2015г. ще се проведе стрелба на гарнизонен учебен център „Люляк" като награда от викторината.

Преглед на любителското художествено творчество във 2 Тунджанска механизирана бригада
15.00 ч. Драматичен театър

Пролетен концерт на ученици от НМУ „Л. Пипков" София, специалност Цигулка с участие на Ивелина Иванова, Дарина Божилова, Виктор Тренев, Ния Лечева, Изабелла Аветисян, Магдалина Вутова, Доротея Кръстева; преподавател – Юлия Ангелова; клавирен съпровод – Силвия Стоянова, Кремена Тренева. В програмата: А. Вивалди, Й. С. Бах, В. А. Моцарт, Н. Паганини, Й. Изаи, Б. Бритън.
18.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески"

„Много шум за нищо" – гостува Театър „Българска армия"
19.30 ч. Оперен театър

16 май (събота)

Документален филм за Борис Христов „Писмо от Тоскана" (2014 г.) на журналистите Георги Тошев, Ива Цолова, режисьор Ема Константинова. Филмът е създаден с помощта на Министерството на културата.
Организатор: Музикално общество „Борис Христов" със съдействието на Община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески", Литера принт АД, НАОП „Юрий Гагарин", М-Дизайн Студио, Фото „Алекс".
11.00 ч зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески"

Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа" – Стара Загора представя наградените филми от издание 2014
14.00 ч. зала първи етаж, Регионална библиотека „Захарий Княжески"

ИДА
2013, Полша, 80 мин.
Режисьор: Павел Павликовски
Сценарий: Павел Павликовски, Ребекка Ленкиевич
Оператор: Лукас Зал, Ришард Ленчевски
Продуцент: Ерик Абрахам, Ева Пузчинска
В ролите: Агата Кулеша, Агата Чебуховска, Давид Огродник, Йежи Трела, Адам Жизковски
Музика: Кристиан Андерсен
Награди и номинации
Камераимаж'13 – „Златна жаба" за най-добър оператор Хихон'13 – Най-добра актриса (Агата Кулеша) и сценарий, Наградата „Хил Парондо" за сценография и Голямата награда на Астурия за най-добър филм. Лондон'13 – Най-добър филм Гдиня'13 – Най-добър оператор Торонто'13 – Наградата на ФИПРЕССИ Варшава'13 – Голямата награда и Наградата на Екуменическото жури. „Оскар" за чуждоезичен филм (2015).
Полша, годината е 1962. Анна – сираче отгледано от монахините в манастира – е послушница. Тя трябва да види Ванда, единствения ú жив роднина, преди да даде своя обет. Ванда обаче ú съобщава, че е еврейка. Двете жени започват едно пътуване, не само за да разкрият трагичната си семейна история, но и за да разберат кои са в действителност и къде е мястото им. Те поставят под въпрос религиите и идеите, в които са вярвали. И двете се опитват да продължат живота си, но само една от тях може да го направи.

ЯМ ДАМ
2013, Белгия, 77 мин.
Режисьор: Вивиан Гоффетт
Сценарий: Вивиан Гоффетт
Оператор: Оливиер Сервейс
Продуцент: Стефан Лоест
В ролите: Фабио Зенони, Кларисе Тобсоба, Валери Лемейтре, Кристоф Сермет, Делфин Шевъри
Музика: Гаспард Глаус
Награда: специалното отличие на Съюза на филмовите дейци на второто издание на Фестивала „Златната липа"
Кристиан до голяма степен живее един безличен живот като ветеринарен лекар. Женени, но без деца, той и съпругата му създават малка организация за подпомагане в Африка, на която той е президент. Това обаче не е достатъчно, за да запълни монотонността на съществуването му. Кристиан решава да прекарва свободното си време сърфирайки в интернет. Измисля си нова персона и започва да флиртува с млада африканка в търсене на по-добър живот. Един ден Фостин, 26 годишна от Буркина Фасо, се появява в офиса му. „Нямам никакви документи", казва тя, „Ти обеща да се омъжиш за мен"...
ВХОД СВОБОДЕН!

Годишна изложба на школите по изобразителни изкуства на Центъра за наука, култура и изкуства – Стара Загора
17.00 ч. зала „Л. Байер"

„Страх" – спектакъл за възрастни на Държавен куклен театър Стара Загора
19.00 ч. Куклен театър

„Европейска нощ на музеите"
(по отделна програма)