Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив прояви Народно читалище „Родина 1860" ще отбележи своята 155-та годишнина

Народно читалище „Родина 1860" ще отбележи своята 155-та годишнина

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

На 26 март 2015 г. Народно читалище "Родина 1860" ще отбележи своята 155-та годишнина с Празничен концерт в залата на Държавна опера Стара Загора от 18.30 часа. В концерта ще вземат участие всички колективи и клубове при читалището.

Кратка история: На 25 март 1860 г. двадесетина будни старозагорци осъществяват зародилата се през 1858 г. идея да се основе читалище в града ни. През 1883 г. се създава "Ученолюбиво дружество", а през 1900 г. се основава Културно-просветно дружество "Театър", което се обявява за правоприемник на "Ученолюбивото дружество" и на читалището в "Железник". През 1943 г. дружество "Театър" се преименува в Народно читалище "Родина 1860". С историята и дейността на читалище "Родина" са свързани създаването и развитието на Драматичен театър "Гео Милев", на първата извънстолична опера - Държавна опера Стара Загора, на Регионалния исторически музей и Дружеството на писателите в града ни.
Понастоящем дейността на читалището е насочена към развитие и обогатяване на културния живот на Стара Загора и региона. Със своята дейност то се стреми да съхрани и обогати българските народни традиции и обичаи, да бъде средище на духовен живот и материална култура. Нашите цели са да събуждаме и поддържаме интерес към знанието, да приобщаваме преди всичко младите хора към ценностите и постиженията на българската и световна наука, изкуство и култура, да стимулираме и подпомагаме млади дарования.
Днес в Народно читалище "Родина 1860" работят: Библиотека "Родина", 3 школи, 6 художествени колектива за любителско творчество и 1 клуб.
НЧ "Родина" е инициатор и съорганизатор съвместно с Община Стара Загора на интересни прояви, сред които: 1 март - Ден на мартеницата и Старозагорския Зоопарк, Национален конкурс за вокални групи "Хармония", Детско ревю от нетрадиционни материали, Национален театрален уъркшоп на аматьорските трупи в България "Репетиции при отворени врати", Национален младежки конкурс за есе "Моят град", много изложби, любителски театрални представления, младежки вестник "Тийн'с Пейпър", тематични концерти, празници и арт прояви.
При нас всеки може да намери подкрепа и съмишленици!

СМЕСЕН ХОР "РОДИНА"
диригент - Емил Минев
хормайстор-акомпанятор - Татяна Наумова

Смесен хор "Родина" е основан през 1946 г. Диригент е Емил Минев, а хормайстор-акомпанятор - Татяна Наумова. Репертоарът на хора включва произведения от Ренесанса и Барока през Класиката и Романтизма до музиката на ХХ век. Хор "Родина" е носител на престижни награди от международни хорови конкурси и фестивали във Великобритания, Полша, Германия, Унгария, Гърция, Австрия и др. Ежегодно има концертни и фестивални прояви в България и чужбина. Осъществени са записи в БНР, Радио Стара Загора, Радио Будапеща, Радио Кьолн, Радио Лондон и Би Би Си.

БАЛЕТНА ШКОЛА
ръководител – Снежана Дескова

Балетна школа е създадена през 1975 г. и от създаването й до сега неин ръководител е Снежана Дескова. Школата се занимава с обучение в класически танци на деца между 5 и 20 годишна възраст. За 40-те творчески сезона през Балетна школа са преминали над 4000 деца, които са сегашни и бъдещи ценители на изкуството. Школата има в репертоара си танци, подходящи за различни поводи и събития – класически, характерни, модерни, но всички подчинени на великото изкуство класически балет! Тази година през месец юни школата ще отбележи 40-годишен юбилей!

ВОКАЛНА СТУДИЯ „УСМИВКИ"
ръководители – Жанина Янкулова и Елена Маликатова
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Вокална студия „Усмивки" е създадена през 1995 г. с ръководители Жанина Янкулова и Елена Маликатова. В нея участват деца и младежи на възраст от 5 до 18 години. Целта на студията е развиване на детските гласови възможности и музикален слух, работа с микрофон и плейбек, сценично поведение. Дава се възможност както за групова, така и за солова изява, като репертоарът включва разнообразни песни. Изявите на Вокална студия „Усмивки" са свързани с активно участие в културния живот на града, а също така и в много регионални и национални фестивали и конкурси, откъдето Усмивките са спечелили многобройни награди. Имат издадени 3 самостоятелни албума, песни от които са включени в учебниците от първи до четвърти клас. Тази година на 20 юни Усмивките ще отпразнуват 20 години от създаването си.

МЛАДЕЖКА ТЕАТРАЛНА СТУДИЯ „СЦЕНА 99"
ръководител – Христофор Недков
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Създадена е през 1999 година като приемник на Младежки театър „Съвременник". Ръководител на МТС „Сцена 99" е актьорът Христофор Недков. В нея се занимават млади хора на възраст между 14 и 20 години. Целите на студията са да въведе участниците в театралното изкуство и актьорската професия чрез история, теория и практика на театъра по системите на водещи и утвърдени световни театрали /работа на актьора върху себе си, работа върху пиесата, запознаване с „театралната машина" в детайли и процеса на цялостно изграждане на театрален спектакъл – от финансиране до премиера и разпространение/. Работи се върху пластика на тялото, говорен апарат, актьорски професионални умения чрез провокация на въображение, фантазия, мислене, наблюдение, работа в екип, отговорност, дисциплина и самодисциплина. Добрата работна атмосфера в студията е условие за разкрепостяване, освобождаване и разкриване на много качества в младите хора, необходими както за актьорската професия, така и за живота и реализацията на личността като цяло в живота.

КЛУБ „МЛАД ПИСАТЕЛ"
ръководител – Димитър Никленов
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

В него участват младежи и девойки от 12 до 17 години от Стара Загора и региона. Занятията се водят от Димитър Никленов – писател и драматург.
Младите таланти имат възможност да се запознават с видовете художествени произведения, предпечатна подготовка за издаване на книги, и най-вече да усъвършенстват своето лично творчество.
Клубът издава младежки вестник „TEEN'S PAPER", който се радва на успех сред младите хора, а негови сътрудници вече има и от други градове на страната. Клуб „Млад писател" организира срещи и разговори с известни писатели и журналисти. Всяка година в навечерието на 5 октомври - Деня на Стара Загора, клубът организира Национален литературен конкурс „Моят град" с различно мото. Клуб „Млад писател" набира целогодишно нови членове и сътрудници за вестник „TEEN'S PAPER". Адрес на редакцията: 6000 Стара Загора, ул. „ Св. Княз Борис І" № 94.

ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ХОР ЗА НАРОДНО ПЕЕНЕ „ЖАРАВА"
ръководител – Милена Паунова
организатор и репетитор - Стоянка Петрова
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Представителният народен хор „Жарава" е създаден през 1998 г. от Динко Карадонев. Настоящ ръководител на състава е Милена Паунова, репетитор – Стоянка Петрова. Хорът е отворен за деца и младежи на възраст 6-18 годишна възраст, които имат отношение към красотата на българския фолклор и българската песенна традиция. Хорът гостува на събори и фестивали в страната и чужбина.

КЛУБ ЗА БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ "ЗАГОРЦИ"
ръководители - Диляна и Николай Апостолови
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Танцовата школа е създадена на 8.11.2010 година от двама запалени любители на българските народни танци и музика. Това са ръководителите на клуба - дипломираните преподаватели по български народни танци - Диляна и Николай Апостолови.Завладени от заряда и емоцията на хорцата в тях се поражда желание да ги предадат и на други. И така цели 4 години.
Групата има множество участия в благотворителни концерти, събори, фестивали у нас и в чужбина, както и Първо място на Националния Еньовденски събор – Пряпорец 2013г.
Приемат и предизвикателството от местната Полска общност да направят хореография и представят няколко полски танца на концерти на Клуба на етническите общности.
Групата танцува в салона за физическо възпитание на СОУ „ Максим Горки", Стара Загора.

МУЗИКАЛНА ШКОЛА
ул. "Св. княз Борис І" №94, ет.3

Музикална школа съществува от 1954 година с предмет на обучение пиано, акордеон, китара, синтезатор, барабани. Директор е Светлана Данева. За близо 60-годишното си съществуване школата се е превърнала в успешен съюзник на всички деца и младежи, изкушени от музиката и с желание да се научат да свирят на музикален инструмент.

ШКОЛА ЗА ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА
ул. „Ген. Гурко" №55

Школата е създадена през 1982 година с предмет на обучение: изящни изкуства: живопис, графика, рисуване; приложни изкуства: керамика, пластика от хартия, колаж; подготовка за кандидатстване в средни и висши училища по изкуствата в България и чужбина. Директор на школата е Мариана Алипиева.
Изявите на децата и младежите от школата са разнообразни и интересни: самостоятелни изложби на ученици, изложба „Аз съм българче, обичам..." за националния празник 3 март, традиционен коледен изложба-базар, където авторите сами създават и продават изработеното от тях. В тон с актуалната тема грижа за околната среда е и изкуството от отпадъци. Децата от школата се гордеят и с традиционното си ревю на дрехи, шапки и аксесоари от хартия и найлон, които всяка година самите те създават и представят.

ЕЗИКОВА ШКОЛА
ул. „Хаджи Димитър Асенов" №83
сайт: ezikovashkola.org

Езикова школа при Народно читалище „Родина" е създадена през 1956 година и не е прекъсвала дейността си до сега. Директор е Диана Турлакова. Помещава се в самостоятелна сграда със 7 класни стаи, библиотека с читалня и компютърен кабинет. В Езикова школа под формата на индивидуални курсове се подготвят кандидати за различни международни изпити като IELTS и TOEFL, необходими за кандидатстване в европейски и американски университети. Школата успешно продължава да популяризира явяването на сертификатния изпит на института Pearson /PTE/, разработен за оценка на знанията в ранен етап на езиково обучение. Езикова школа е акредитиран изпитен център за провеждане на местни сесии на изпитите PTE, което я прави и популярна институция за предоставяне на качествени езикови услуги. Предлага се и традиционна подготовка на ученици в горен гимназиален клас за явяване на сертификатни изпити на университета Cambridge FCE и CAE. Има възможност за организиране на тези изпити в местни сесии, със съдействието на училище за езикова подготовка АВО Бел София. Езикова школа успешно съчетава дългогодишна традиция с високо качество на предлаганите услуги.