Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Архив прояви В Стара Загора показват безплатно наградени филми от „Златната липа 2014“

В Стара Загора показват безплатно наградени филми от „Златната липа 2014“

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл


Община СтараЗагора и Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа" организират на 25 април безплатна прожекция за на наградените филми от изданието на феста от 2014 г. Те ще бъдат показани отново тази седмица в залата на първия етаж на Регионална библиотека „З. Княжески".
Естонският филм „Керту" беше отличен с две награди - за най-добър филм и най-добра актриса за Урсула Ратасеп. Зрителите могат да го видят на 25 април 2015 г. (събота) от 16:00 часа.
Наградата за най-добър актьор беше присъдена на Давид Огродник за ролята му във филма „Искам да живея" на полския режисьор Мачей Пепшица. Киноманите в Стара Загора могат да го видят от 14.00 ч.
Целта на фестивала "Златната липа" е да се популяризира европейското кино в България, като всяка година се показват най-новите и интересни филми от различни европейски страни. Фестивалът има две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми се оценяват от жури с международно участие.
Всяка година съпътстващата програма на фестивала е посветена на кино от различни части на Европа. Има и специална секция за новите български филми, представени от създателите им и актьорския състав.
Тази година Международният филмов фестивал „Златната липа" ще се проведе за трети път в Стара Загора от 30 май до 3 юни. Организирането на фестивала се извършва с подкрепата на Община Стара Загора.

Община СтараЗагора
Международният филмов фестивал за ново европейско кино
„Златната липа" – Стара Загора
представя наградените филми от издание 2014

ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ, начало 14:00 часа
Награда за най-добър актьор – ДАВИД ОГРОДНИК
2013, Полша, 107 мин.
Режисьор: Мачей Пепшица
Сценарий: Мачей Пепшица
Оператор: Павел Диллюс
Продуцент: Виеслав Люсаковски
В ролите: Давид Огродник, Дорота Колак, Аркадиуш Якубик, Хелена Сужецка, Миколай Рожнерски
Музика: Барточ Хайдецки

„Искам да живея" е филм, базиран на истинска история. Матеуш е момче, страдащо от церебрална парализа, което в ранното си детство е диагностицирано като умствено изостанало, без никакъв контакт с външния свят. След 25 години се оказва, че той е напълно нормален и интелигентен човек. Филмът е хроника за живота му. Ще опознаем Матеуш сега, когато е на 30 и е в клиника за хора с умствени увреждания. Наблюдаваме опитите му да докаже, че е един нормален човек.

КЕРТУ, начало 16:00 часа
Награда за най-добър филм
Награда за най-добра актриса – УРСУЛА РАТАСЕП
2013, Естония, 97 мин.
Режисьор: Илмар Рааг
Сценарий: Илмар Рааг
Оператор: Кристиян – Жаак – Нууди
Продуцент: Риина Силдос
В ролите: Майт Малмстен, Урсула Ратасеп, Юри Лумисте, Кюлики Салдре, Лейла Саалик
Музика: Хоррет Куус

30-годишната Керту е живяла под натиска на властния си баща през целия си живот. Поради нежната ú същност местните жители я смятат за леко глуповата. Младата жена прави първия си плах опит да промени нещо в живота си – тя изпраща картичка на Вильо, привлекателен мъж, но известен като пияница в селото. Започва една неочаквана любовна история, която естествено техните семейства и останалите селяни не одобряват.

25 април 2015 г. (събота), Регионална библиотека, зала първи етаж
Вход свободен

 

10847474 368224656703039 3185185293176578182 o
22.04.2015 г.