Зооизложение, чаршия на занаятите, песни и босоного хоро подготвят за Еньовденския събор на Старозагорските бани

Печат

 

На 21 юни /неделя/ ще се проведе традиционният Еньовденски събор на Старозагорските бани. Тазгодишното издание ще предложи още повече изненади за посетителите си, категорични са организаторите. Съборът на първата жътва, билко-водолечението и здравословното хранене е традиционна инициатива за Старозагорските бани, но тази година в осъществяването на форума са се включили голяма част от близките села. В програмата ще се изявят и състави от Димитровград, Хасково, Сливен и други.
Официално Еньовденският събор започва при изгрев слънце – в 5.00 сутрнта ще се берат билки и цветя, с които по-късно, в 8.30 часа, ще се оплете традиционен венец. В синхрон с традициите и поверията за Еньовден ще се извие босоного хоро. С него танцуващите ще привлекат положителна енергия и ще прогонят болести и контузии. Художествената програма започва в 9.30 часа, а официалното откриване на деветия събор, по случай празника в старозагорското курортно селище, ще е в 10.30 часа.
Експозиция на нареден селски двор ще разкрива бита на хората от региона, зоологическо изложение ще предложи на посетителите да докоснат и да се снимат с животни, които се отлеждат предимно по селата, но и не само, издаде малко от новостите кметският наместник на Старозагорските бани Станчо Станчев.
В празничната програма ще се представят почти всички читалища и клубове от Старозагорско, като всеки един от тях ще изпълни около 3 песни – все весели и посветени на темата жътва, билки, празник и здраве.
Чаршия на занаятите ще покаже 20 автентични майстори, които освен своя продукция, ще покажат и традиционното си професионално облекло. Щандове за тестени, млечни и пчелни изделия ще допринесат за атмосферата на празника.
Нощта преди 21 юни всеки, който има желание, може да пренощува на специално обособена за палатки поляна.

IMG 9306 1 IMG 9303 1

12. 06. 2015 г.