Република България ■ Община Стара Загора

Вие се намирате в: Начало Новини Общинският съвет подкрепи изграждането на паметник на Тервел в Стара Загора

Общинският съвет подкрепи изграждането на паметник на Тервел в Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

С 36 гласа „за" бе подкрепено предложението за изграждане на паметник на кан Тервел в Стара Загора. Монументът ще бъде поставен на мястото на бившия Стар съвет, източно от парк „Пети октомври". Мотивите за избор на мястото, обособено от работната група от общински съветници и одобрили идеята неправителствени организации са, че паметникът на Тервел трябва да бъде поставен в центъра на града, където се реализират множество културни и социални събития. Становището на групата бе подкрепено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров и Експертния съвет за териториално устройство.
По време на юлското редовно заседание на местния парламент бе учредено безвъзмездно право на ползване върху имоти, частна общинска собственост, за три години на СНЦ „Варност" и „Свят без граници". Съветниците дадоха съгласие за използване на част от сграда в село Яворово на местното НЧ „Ахинора - 2006".
Без „въздържали се" и „против" бе подкрепено споразумението за партньорство с Войводство Lodz, Полша, за изпълнение на проект „Европейските региони развиват европейско гражданство", който е финансиран от Европейската комисия, като така единствената българска община-партньор ще е Стара Загора.
На сесията на ОбС, разгледана и гласувана бе и Общинската програма за закрила и развитие на децата в Община Стара Загора. Актуализиран бе списъкът на средищните училища в общината за новата учебна година, както и финансирането на маломерните паралелки.
С мнозинство, старейшините подкрепиха и бюджетната прогноза на Община Стара Загора за периода 2016 – 2018 г. на постъпленията от местни приходи и разходите от местни дейности. В проекта за бюджет на Общината за 2016 година и прогнозата за 2017 и 2018 година не се предвижда поемане на нов общински дълг, стана ясно по време на юлското заседание на Общинския съвет.
С 34 гласа „за" ОбС прие отчета на омбудсмана на Стара Загора Павлина Делчева за изминалото шестмесечие.

 

IMG 5121 IMG 5118 IMG 5108

30. 07. 2015 г.