Република България ■ Община Стара Загора

Вие се намирате в: Начало Новини Подписан бе проект за областната здравна карта, защитаващ интересите на старозагорските пациенти

Подписан бе проект за областната здравна карта, защитаващ интересите на старозагорските пациенти

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора и член на Комисията за изработване на областна здравна карта Емил Христов взе участие в четвъртото окончателното събиране на членовете на комисията. То бе с цел да бъде гласуван и подписан изготвеният от тях проект за здравна карта. Съвместното разглеждане и обсъждане на предложения и становища от различни организации и институции целеше максимално да бъдат защитени интересите на гражданите.
Финалната форма на здравната карта за областта е изготвена след сериозни анализи за използването на легловата база в болниците през последните 5 години. „Оптимизацията на леглата и намаляването им с не повече от 60-65 броя, е предложена на базата на ползваемостта, а тя е 65%.Промените, които предвиждаме, няма да повлияят в негативен аспект на здравната система в областта", подчерта д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция. Комисията застана категорично зад запазването на целостта и обемите на общинските болници в областта.
Достъпността до специализирана помощ на всички жители, включително и в малките общини, е основен приоритет, стана ясно по време на последното заседание на комисията.
Проектът предвижда в петте общини от областта, които разполагат само с по един екип за спешна медицина, да бъде сформиран по още един екип със съответното техническо обезпечение за извършване на дейността. При населените места с недостиг на лекари, се предлага да бъде засилен социалният патронаж, както и да бъдат открити сестрински кабинети.
Предстои изготвената здравна карта да бъде защитена на национално ниво.

zdravna karta

20. 11. 2015 г.