Република България ■ Община Стара Загора

Вие се намирате в: Начало Новини Председателят на Общинския съвет гостува на заседание на старозагорския младежки парламент

Председателят на Общинския съвет гостува на заседание на старозагорския младежки парламент

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Как институциите помагат и с какво на младите хора за професионалната им реализация обсъдиха членовете на Младежкия общински съвет с председателя на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов. Той бе поканен за гост на редовното им събрание, на което бяха обсъждани проблемите на младежите при реализацията им на пазара на труда.
„Какво прави Стара Загора, за да връща младите хора, след като са учили в друг град? Отговорът е – променя облика си!", така Емил Христов започна дискусията.
По време на разговора стана ясно, че Общината не е в състояние, а и не е нейна функция, да се грижи за всички и за всичко – „не бива да очаквате Общината да ви изучи, да ви даде дипломи и да ви намери мечтаната работа, без значение дали работите или не – да ви плаща заплата, като едновременно с това ви изгледа децата и осигури удоволствията... Смятам, че това, което една община трябва да прави е да се грижи яслите и детските градини да бъдат чисти, удобни, модерни, възпитаващи. Да осигури училища, които да изглеждат европейски, за да се чувствате и вие така. Да привлича добри инвеститори, които да създават работни места, както за високо квалифицирани кадри, създаващи продукти с висока добавена стойност, така и на по-малки по производство фирми. Ето това правим като институция за вас", обобщи председателят на Общинския съвет. „От вас зависи да откриете потенциала си и да го развиете. Да, ние създаваме предпоставки за това – с качествено обучение, нормална жизнена среда, места за култура, отдих и спорт, както и възможности да имате социален живот, но останалото зависи от вас", допълни той.
Активните млади хора се съгласиха, че професионалното им развитие зависи от тях, но при добри перспективи за реализация, дори ако получат образование в чужбина - биха се върнали в страната си.

IMG 5085 IMG 51081

18. 02. 2016 г.