Република България ■ Община Стара Загора

Вие се намирате в: Начало Новини С 30-метров гирлянд на славата почетоха Деня на Тракия в Стара Загора

С 30-метров гирлянд на славата почетоха Деня на Тракия в Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

С празнично шествие, предвождано от 30-метров гирлянд на славата, отбелязаха Деня на Тракия в Стара Загора. Програмата по случай празника започна традиционно от парк „Тракия" с поднасяне на цветя пред паметника "Одринска епопея" и пред монументите на Никола Каишев и на Капитан Петко Войвода.
Тържественото шествие в навечерието на 26 март бе водено от военния духов оркестър на Втора тунджанска механизирана бригада, следван от двадесет военнослужещи, носещи 30-метров гирлянд на славата, знаменна група, общински съветници, представители на Тракийско дружество „Одринска епопея" - Стара Загора, ученици и граждани. Те преминаха по северното платно на бул. "Цар Симеон Велики" и се включиха в тържественият военен ритуал в парк „Александър Стамболийски".
Пред паметника на загиналите старозагорци при освобождението на България слово произнесе полк. Манол Манолов, началник щаб на Втора механизирана бригада - Стара Загора. За героичното дело на българската армия думи на признателност изрече и Петра Мечева, председател на ТД „Одринска епопея".
26 март се чества като годишнина от денят, в който е превзета Одринската крепост през 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913).
Венци и цветя поднесоха зам.-кметът Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, зам. областният управител Мариана Кръстева, общински съветници, младежки организации и граждани.
Тържествената програма завърши с концерт на родопски каба гайди.

 

IMG 0758 IMG 0765 IMG 0782  IMG 0787 

IMG 0831  IMG 0834 IMG 0849