Република България ■ Община Стара Загора

Вие се намирате в: Начало Новини Старозагорските общински съветници запазиха преференциалните цени за превоз на учащи, пенсионери и хора с увреждания

Старозагорските общински съветници запазиха преференциалните цени за превоз на учащи, пенсионери и хора с увреждания

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

На декемврийското си редовно заседание, старозагорските общински съветници гласуваха, с 49 гласа „за", условията за пътуване с тролейбуси и автобуси на ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания в града и по-малките населени места от общината. Предпоставката да бъдат отново гласувани критериите за преференциални цени се наложи поради поетапното поемане изпълнението на всички градски автобусни линии от вътрешния оператор „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД.
Пенсионерите над 65 години, с постоянна адресна регистрация в Стара Загора, с размер на пенсията до 300 лв., ще продължат да ползват билет за пътуване със 70 % намаление от редовната му стойност за вътрешноградските линии. Пътуването на старозагорците с увреждания, с намалена работоспособност над 71% и размер на пенсията до 300 лв., в градския транспорт ще ползват 50% намаление. Наполовина от цената на редовния билет ще заплащат и учащите в града.
Условията за пътуването с намаление, които засягат хората живеещи в по-малките населени места от общината също се запазват. Пенсионерите над 65 години, с постоянен адрес в старозагорските села, с пенсия до 300 лв., ползват билет за пътуване с 65 % намаление от стойността на редовната му цена за съответното населено място до Стара Загора и обратно. Същият процент намаление важи и за учащи, живущи в селата, разположени на територията на община Стара Загора.
Имащите право на намаления е необходимо да закупят годишна карта по образец, и цена от 5,00 лв., издадена от „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД, както и да представят съответните документи за използване на преференциалните цени.
С 40 гласа „за", старейшините гласуваха Тихомир Томов да изпълнява длъжността „Контрольор" на общинското дружество за тролейбусен и автобусен транспорт.
47 от общинските съветници приеха 560 броя да бъдат таксиметровите коли в община Стара Загора, които да превозват пътници с минимална цена за един километър пробег - 0.70 лв. - за дневна и нощна тарифа, както и максимална цена 0.90 лв., за дневна и нощна тарифа.
Общинският съвет даде своето съгласие Община Стара Загора да кандидатства по Проект „Красива България" към МТСП с проект за основен ремонт и благоустрояване на Детска ясла №8 „Кокиче". Общата му стойност е 300 000 лв. с ДДС, от които необходимото съфинансиране от Общината е 200 010 лв. с ДДС. Освен, че ще бъде обновена материалната база, подобрени условията за престой и работа в детската ясла, ще бъде създадена и трудова заетост за безработни лица.
66 предложения включи Дневният ред на последното за годината заседание на Общинския съвет. Бяха определени съветниците, които да вземат участие в Наблюдателна комисия към ОбС, както и в Комисията по безопасност на движението. Избран бе и съставът на общинските съветници, които да бъдат членове в Комисия по картотекиране. Старейшните избраха и своите представители в Местната комисия по Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовени влогове.

17. 12. 2015 г.