Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Хиляди старозагорци съпроводиха националния трибагреник към хълма „Самарското знаме“

Хиляди старозагорци съпроводиха националния трибагреник към хълма „Самарското знаме“

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл


В деня, в който България чества 138 години от освобождението си, хиляди старозагорци съпроводиха националния трибагреник към хълма, на който българските опълченци за първи път развяват първото бойно знаме в историята на България. На „старозагорската Шипка", както в града вече наричат Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора", трикольорът се издигна днес на един от най-големите паметници в България - монумента „Самарското знаме".
Паметното шествие тръгна от площада пред общината, където кметът Живко Тодоров отправи поздрав към присъстващите. В словото си за празника, той отбеляза, че „трети март е най-святата дата в историята ни, защото ни дава свободата и възможността да се определяме като свободни хора, достойни жители на Европа и България".
„Трябва да се гордеем с историята си, с подвига на всички загинали, с нашите сънародници, които ни направиха свободни хора. Трябва да възпитаваме в младите хора и онези, които ще изградят тук бъдещето си, морала и ценностите, оставени от пролялите кръвта си за Родината. България е държава с герои, чийто подвиг трябва да продължим днес", призова той стотиците изпълнили площада.
Кметът, министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители, общинското и областно ръководство на Стара Загора, общински съветници и гости участваха в тържествения ритуал за издигане на националния флаг, след което поведоха шествието на старозагорци към хълма. В него се включиха представители на прабългарската школа „Бага Тур", на дружество „Традиция", ученици, обществени организации, военни и много граждани. На хълма от 11.30ч. започна военен ритуал за поднасяне на венци и цветя.
Венци и цветя бяха положени днес на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора - Паметник на Защитниците на Стара Загора, Мавзолей– костница „19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой и Паметника на загиналите във войните старозагорци.
Сценарист на паметното шествие под наслов „За свободата... Да развеем българското знаме!" и водещ на ритуала е актьорът Ивелин Керанов. Празникът ще продължи и в по-късните часове с тържествена заря-проверка и илюминациии от 19.00 часа на площада пред общината. Там в 19.30 ч. започва концерт на група „Епизод" .

03.03.2016 г.