Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Фермерският пазар в Стара Загора предизвика голям интерес

Фермерският пазар в Стара Загора предизвика голям интерес

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

При голям интерес от страна на старозагорци премина първият, организиран от Община Стара Загора фермерски пазар, който ще се провежда всеки петък от 15.00 часав отделението, предвидено за продажба на цветя, на централния градски пазар в областния град. Първите посетители извиха опашка пред витрината с продукти, произведени от козе мляко - сирене, кашкавал и кисело мляко. Голям интерес предизвика изобилието от ароматни подправки и билки. Дъхавият хляб, произведен с дива мая и пълнозърнесто брашно буквално изчезваше за минути от рафта. Не бяха подминавани белите вина, зехтин и студени био-чайове, както и различните био-зеленчуци и плодове, характерни за сезона.

Включиха се 6 от заявилите интерес 8 производители на собствена продукция на биохрани, както и на артикули, произведени в малки семейни фирми, някои все още бяха на път. От администрацията на пазара изискват всички участници във фермерския пазар да са био-сертифицирани, или да бъдат регистрирани по наредба №26 за директни доставки на собствено производство. Това са малки семейни фирми от страната, предлагащи изцяло собствена продукция.

Началото е окуражаващо за идеята на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да даде възможност за директен достъп на гражданите до храни с доказан произход. От общинската амдинистрация имат готовност да предоставят възможност за ежедневни продажби на био- и фермерска продукция, стига да има заявен интерес.

Отделението в новия модерен общински пазар в града, предвидено за продажба на цветя, остана почти неизползвано, поради липса на необходимост у търговците. Очаква се, чрез фермерския пазар, това пространство да се осмисли и насити с полезна за гражданите дейност, както и все повече производители от страната да се включват в него.

31.07.2015 г.