Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Кметът откри обновената сграда на най-старото читалище в Стара Загора

Кметът откри обновената сграда на най-старото читалище в Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл


„Всеки лев, вложен в българската култура и изкуство, в поддържането на българския дух, си заслужава. Това са може би инвестициите, които най-лесно сме взели като решение", заяви днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров, по време на официалното откриване на обновената след основен ремонт сграда на най-старото старозагорско читалище "Свети Климент Охридски - 1858 г.". През месец март м.г. градоначалникът подписа споразумение за финансиране и реализация на ремонта по Проект „Красива България". Днес сградата беше открита с тържествен водосвет.
„Радвам се, че откриваме обновената сграда в този ден на духовността - първият учебен ден. Читалището е средище на българския бит, култура и традиции. Надявам се, че това ще бъде голям стимул да творите, да работите, а ние ще продължим да ви подкрепяме", обеща Тодоров.
Той получи званието „Почетен благодетел" и се подписа в Златната книга на дарителите. Званието връчи председателят на читалището Иван Аяров „за държавническото отношение към институцията на читалището и извършения спасителен ремонт на сградата". Почетен диплом – златен, получи и председателят на Общинския съвет Емил Христов, за единодушното решение за инвестицията, взето от градските старейшини.
Ремонтът включи подмяна на електрическата и ВиК-инсталация, дограмите - врати и прозорци, както и саниране и топлоизолиране на фасадите. На мястото на балкона е направена нова репетиционна зала, а в подпокривното пространство е изградена още една нова зала на третия етаж.
Извършените ремонти са за близо 300 000 лв., от които близо 200 000 лв. са осигурени от капиталовата програма на общината. В плановете на общинското ръководство е да бъде закупено ново обзавеждане, да бъдат подменени подовите настилки, да се изградят гримьорни и да се осигури ново сценично осветление.
Преди 3 години общината извърши авариен ремонт на стойност 7 460 лв. на централните външни стълби на сградата, която се намира в центъра и от години имаше сериозен проблем с достъпа до нея. Стълбите бяха силно корозирали, изкъртени и опасни за служителите и посетителите. Ремонт на стъпалата не беше правен от създаването на читалището през 1967 г., а на сградата от десетилетия.
По инициатива на кмета Живко Тодоров Община Стара Загора поднови и проекта за паметник на Св.Климент Охридски, който ще бъде издигнат в двора на читалището. За реализирането на тази идея е учреден инициативен комитет, а решението за издигането му е взето от Общински съвет Стара Загора през 1999 година. Тогава е направена и първа копка от източната страна на читалището. Паметникът трябва да бъде завършен на 27 август 2016 година, когато се навършват 1 100 години от успението на Свети Климент, архиепископ Охридски.


15.09.2015 г.