Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Министър Петър Москов в Стара Загора: Увеличават се услугите и дейностите за пациентите в доболничната помощ

Министър Петър Москов в Стара Загора: Увеличават се услугите и дейностите за пациентите в доболничната помощ

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл


„За първи път с решение на НЗОК ще гарантираме финансиране на безпрецедентно увеличаване на достъпа на българските пациенти до доболнична помощ. Осигурени са нови 36 млн.лв. за профилактични прегледи, за направления, за изследвания. Така за последните две години средствата в доболничната помощ са увеличени с над 56 млн. лв.", заяви пред журналисти в Стара Загора здравният министър Петър Москов.
По думите му, тези пари ще осигурят драстично увеличаване на обема на услуги и дейности, които ползват пациентите в доболничната помощ. Според министъра, не е коректна спрямо пациентите идеята тези 36 млн. да отидат за повишаване на цената на прегледите.
Областни управители, кметове, директори на РЗОК и РЗИ в Сливен, Ямбол Хасково, Кърджали и Стара Загора проведоха днес работна среща с ръководството на Министерството на здравеопазването за обсъждане на проекта на Национална здравна карта и свързаните с нея нормативни актове. Д-р Петър Москов и екипът му обясниха хронологията на методиката и как ще функционират договорите с РЗОК, на базата на новите правила. Екипът на министъра отговори на поставените въпроси от специалистите и представителите на местната власт.
Здравният министър съобщи още, че за първи път НЗОК финансира 3 нови пътеки за продължително лечение. „Касата е предвидила над 500 хиляди леглодни за следващата година, за възстановяване след лечение, услуга от която досега българските пациенти бяха лишени", заяви д-р Москов.
„Предстои и от средата на годината да бъдат ликвидирани листите за лъчетерапия, а пациентите, които имат нужда от радиотерапия вече не само ще я получават в България, вместо в чужбина, но ще бъде и абсолютно безплатна", каза министърът.
Срещата се проведе в общинската зала „П.Р.Славейков" в Стара Загора. Председателят на Общинския съвет Емил Христов благодари за помощта на министъра за „изваждането на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович" от клинична смърт" през 2015 г. Според него, болницата е стабилизирана и получава перспектива напред с новата здравна карта.

IMG 0975 IMG 0990 IMG 0994

19.02.2016 г.