Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини На 5 октомври Стара Загора отбелязва своя празник

На 5 октомври Стара Загора отбелязва своя празник

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

На празничния за Стара Загора ден - 5 октомври, тържествата започнаха със Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър". На площада пред общината се състоя тържествен военен ритуал за издигане на националното знаме. За първи път химна на Република България изпълни акапелно гост-солистът Александър Крунев.
„В този изключително тържествен ден, позволете ми от свое име и от името на ръководството на Община Стара Загора да ви поздравя с Празника на града – 5 октомври! Днес с благодарност и признание поставяме цвете пред камъка, дал началото на възобновителния кипеж за въздигането на града от пепелищата преди 136 години! Днес празнуваме техните мечти и въжделения" – обърна се към старозагорци ВрИД кмет Йордан Николов. Той припомни делата на първостроителите, намерили сили и кураж да възродят града от пепелищата преди и благодари на всички онези, дали частица от себе си, за да бъде днес съвременна Стара Загора модерен европейски град.
Петра Мечева - новият носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" получи златната огърлица и грамота. С почетен знак на Стара Загора бяха удостоени номинираните за званието – Снежана Дескова и Пенка Павлова. По традиция от 19 години насам на 5-ти октомври Стара Загора се управлява от Млад кмет. Тази година символичния ключ на града получи Доника Желязкова от ПМГ „Гео Милев".
На трибуната при гостите застанаха и членовете на гостуващите делегации от побратимените градове Крушевац, Самара и Новгород. 1 500 гълъба полетяха в небето над празничния град. С балони и цветя празничното шествие, с участието на представителите на областната и общинската администрация, Тракийския университет, културни институти и учебни заведения в града тръгна тържествено по централния булевард в 10,30 ч.
Час по-късно на площада пред общината ще започне концерт на Фестивален военен оркестър – с представители на военните оркестри от Велико Търново и Стара Загора. Традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон' 2015" се открива от 18.00 ч. в изложбена зала „Байер".
Кулминацията на празничната програма е големият концерт на „Комиците" под наслов „Аз обичам Стара Загора!", който ще започне в 18,30 ч. В него участват, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Петьо Петков, Влади Ампов – Графа, Михаела Филева, Вензи и Били Хлапето. Празничният ден ще завърши с ефектни илюминациии и фойерверки.
Редица концерти, спортни и културни събития, празнични веселия и Луна парк за най-малките са включени програмата на Община Стара Загора за честването на празника на града– 5 октомври.
От 1 до 11 октомври в южната част на новия парк е организиран Луна парк с атракциони за най-малките, а от 2 октомври в парк „Пети октомври" се изявяват местни и гостуващи популярни рок и поп-банди в Бирфест, който ще продължи до 11 октомври. Цялата програма е публикувана на официалния сайт на Община Стара Загора - http://www.starazagora.bg/bg/predstoyaschi-proyavi/programa-za-otbelyazvane-na-5-oktomvri-den-na-stara-zagora .


05.10.2015 г.