Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Отбелязаха с тържествен ритуал Деня на будителите в Стара Загора

Отбелязаха с тържествен ритуал Деня на будителите в Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Десетки старозагорци присъстваха на тържественото честване на Деня на народните будители, пред паметника на Митрополит Методий Кусев в Стара Загора. Празникът бе отбелязан по-рано поради предстоящия втори тур на местните избори на 1 ноември.
„Днес прекланяме глава и благодарим на всички, които са допринесли за опазването на нашите културни ценности. Благодарности на всички онези, които са написали нашата литературна история, защото книжовното дело я съгражда и представя на идните поколения. Обръщаме се с особено отношение и знак за признателност към българските учители, защото те поддържат и възпитават будността на всички ни", каза в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.
Рецитал от избрани произведения на видни български будители изнесоха ученици от старозагорското основно училище „П. Р. Славейков". В програмата се включиха църковен хор „Йоан Дамаскин" и Общински духов оркестър.
Венци и цветя пред паметника на Митрополит Методий Кусев бяха положени от името на Община Стара Загора, Общински съвет, Областна администрация, младежки организации, признателни граждани и ученици.
По случай Деня на народните будители, на 30 октомври, от 17.30 часа, в Регионалния исторически музей ще се състои и тържествена церемония по връчване на плакет „Анастасия Тошева". Отличието се присъжда традиционно на дейци на науката и образованието, допринесли за развитието на Стара Загора, както и на ученици, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади.

IMG 3898 IMG 3866 IMG 3859 IMG 3849 IMG 3838

30. 10. 2015 г.