Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Първите два експоната в бъдещия Музей на електротранспорта ще бъдат от Стара Загора

Първите два експоната в бъдещия Музей на електротранспорта ще бъдат от Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Два тролейбуса – „Шкода" и „ЗИУ" от старозагорското депо ще бъдат първите експонати в бъдещия Музей на електротранспорта, който се създава в София. Идеята на столична община, дружество „Столичен електротранспорт" и Асоциацията на електротранспорта в България е подкрепена от ръководството на Община Стара Загора.
В България този вид транспорт има над 100-годишна история. Досега специалистите са избрали два трамвая от електропарка на столицата, които са кръстосвали нейните улици повече от столетие. Всички возила ще бъдат рециклирани и възстановени до автентичния им вид, обясни Златомир Павлов от „Столичен електротранспорт", който пристигна в Стара Загора лично, за да ги избере. Те ще бъдат експонирани в новия музей, който се очаква да бъде на мястото на старото депо, срещу автогарата в столицата. Запазен е автентичния изглед и постройките, които ще бъдат възстановени напълно, уверяват специалистите.
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е дал съгласието си за закупуването на електрическите возила за нуждите на бъдещия музей. Ветераните са на по 30 години и доскоро обслужваха тролейбусните линии в града. Старият електропарк е заменен от чисто нови 22 тролея, придобити безвъзмездно по европейски проекти. Първите 8 с марката „Шкода Соларис" пристигнаха миналата година след изпълнен проект по Оперативна програма „Околна среда". С новите 14 „Соларис", паркът е напълно окомплектован и готов да поеме нуждите на градските тролейбусни линии. Доставката им е по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора", финансиран по ОП „Регионално развитие"2007-2013. Последните коли пристигнаха в града на 29 август, т.г. Новите тролейбуси ще бъдат тържествено осветени на 07.09.2015 г. от 11.00 ч. на обръщалото в кв. „Железник".

02.09.2015 г.