Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Първите нови автобуси тръгват по улиците на Стара Загора

Първите нови автобуси тръгват по улиците на Стара Загора

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Първите четири нови автобуса, произведени в Полша и Чехия по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт", финансиран по ОПРР, тръгват по улиците на Стара Загора. Днес два соло и два съчленени автобуса, в традиционните за Стара Загора цветове зелено и бяло, бяха демонстрирани на площада пред общината. Производителите на 55-те нови дизелови автобуса за обществения транспорт на града поетапно ще доставят останалите превозни средства до края на ноември, След лицензиране и регистрация в съответните институции, частната фирма-превозвач ще ги въвежда по маршрутите на градските линии.
Предвижда се след Нова година всички автобуси да тръгнат по градските линии, съобщи днес ВрИД кмет на Община Стара Загора Йордан Николов. „Намерихме начин да направим градския транспорт на Стара Загора 100% общински и това се дължи най-вече на активната дейност на кмета Живко Тодоров. Той успя да убеди правителството да ни отпусне част от парите, икономисани по ОПРР, за закупуване на нови автобуси в Стара Загора", заяви Николов.
Предстои обучение на шофьорите и механиците, след което автобусите ще бъдат включени в превозването на пътници по градската мрежа на общината, а от 1 януари ще бъдат обхванат на 100% градския транспорт.

„Аз се радвам страшно много, защото знам откъде тръгнахме преди 4 години" – сподели досегашният кмет Живко Тодоров."Тръгнахме с един договор до 2019 година с частен превозвач, който ни обричаше никога да не можем да имаме нови автобуси. Защото до 2020 г. е периодът, в който можем да ползваме европейски субсидии. Тогава прекратихме този договор и направихме и общинската фирма „Тролейбусни и автобусни превози“. В нейните активи ще влязат тези нови автобуси, които ще дадат вече един съвсем различен облик на транспорта. И съм сигурен, че той ще се използва вече много повече от хората. Спекулираше се, че новите автобуси са по-скъпи, но те имат всички възможни екстри, затова и цената им е по-висока. Когато се купува с европейски средства на 100% и Общината не дава нито лев, е добре да вземем най-качественото. Освен това има комисия с външни експерти, която е гледала документацията и се е произнесла по съответния ред. Така че нито кметът еднолично определя кои автобуси да бъдат предпочетени, нито зам.-кметът, нито директорът на общинското дружество“, поясни той.
Новите автобуси са с нисък под, съчленените са с 43 седящи места, а соло автобусите за 31 седящи пътници. Съчленените автобуси имат пет двукрили врати, а соло автобусите са с три двукрили врати, с пневматично управление, със звуков и светлинен сигнал при отваряне и затваряне.
В пътническия салон има редица удобства - пространство, с подходящи ръкохватки за майки с детски колички или трудноподвижни хора и платформа, под с противохлъзгащо покритие, информационни електронни табла с информация за маршрута на автобуса, монитор и 3 LED табла, както и говоряща система за информационно обслужване.
Гаранционният срок на возилата е 36 месеца и включва 350 000 км пробег, поддръжка на силови агрегати, на антикорозионното покритие и хидроизолацията на автобусите. В продължение на 10 години производителите се задължават да осигурят гаранционно и следгаранционно обслужване, включващо доставка на резервни части.
Двигателите на автобусите са дизелови с 6 цилиндъра и отговарят на екологично изискване EURO 6. Скоростната кутия е автоматична с тестов куплунг за диагностика, четене и съхранение на информация. Окачването е с въздушни възглавници. По изискване на възложителя „Тролейбусни и автобусни превози" ЕООД, автобусите се наклоняват надясно при качване на пътниците,
Автобусите разполагат със система за видеонаблюдение и възможности за монтиране на устройства за автоматично отчитане на карти и билети. IP камери в реално време ще подават видеоинформация към центъра за контрол и управление на трафика и ще гарантират безопасността и сигурността, както на пътниците, така и на шофьора.
Автобусите са с GPS-приемници и допълнителни устройства, които позволяват включване към автоматичната система за контрол на движението и трафика в община Стара Загора.


23.10.2015 г.