Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Почина почетният гражданин на Стара Загора Росица Баталова

Почина почетният гражданин на Стара Загора Росица Баталова

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл


На 19.01.2015 г. на 84- годишна възраст почина почетният гражданин на Стара Загора маестра Росица Баталова, дългогодишен диригент на Националния музикален театър „Стефан Македонски".
Тя е родена на 3 септември 1930 година в Стара Загора, в семейството на Георги и Ничка Баталови, които са сред съоснователите и солистите на първата извънстолична опера – Държавна опера – Стара Загора . Семейството и музиката определят нейна съдба.
Десетки постановки на оперети и мюзикъли са оживявали под нейната диригентска палка - "Веселата вдовица", "Хубавата Елена", "Орфей в Ада", "Прилепът", "Графиня Марица", мюзикълите "Лека нощ, Бетина", "Андалусия", балета "Щраусиана". Прочутата творба на Калман "Царицата на чардаша" е дирижирана от нея в много български театри, в прочутия виенски Раймунд театър и по цял свят.
Незабравими остават в годините стотиците концерти на създадения от нея Дамски камерен оркестър "София". Нейната гореща емоция се пренася на страниците на книгите „Автобиографични разкази", „Спомени за хора и събития", „Размисли и спомени за диригентското изкуство".
Носителка е на високото отличие "Златна лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци.
Поклонението ще бъде на 23.01.2015 г. от 9.00 до 10.00 ч. в Националния музикален театър „Стефан Македонски". Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изпраща съболезнователен адрес и траурен венец.
21.01.2015 г.