Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Стара Загора – град на джаза

Стара Загора – град на джаза

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

На Античния форум „Августа Траяна" в Стара Загора с изпълнение на фестивалния химн „Зара джаз фанфари" от Любомир Денев бе даден старт на четвъртото издание на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора".

„Град на липите, Град на поетите – така най-често наричат Стара Загора, каза в обръщението си към публиката зам.-кметът по културата Иванка Сотирова. От четири години Община Стара Загора организира „Джаз форум Стара Загора", защото вярваме, че джазът има своята търсеща и очакваща публика тук. Надяваме се, че Стара Загора вече е заслужила да бъде наричана и Град на джаза. На добър час!".

От името на спонсорите приветствие поднесе инж. Сергей Бодуров от „Контур Глобал Марица Изток 3", който благодари за възможността да бъдат част от магията на това събитие.

Вместо с думи, с лирично изпълнение на фаргмент от „Каста дива" артистичният директор Венцислав Благоев покани на сцената най-младите участници във фестивала тази година -
студенстка формация "Джаз БъдеЩе". Възпитаниците на НМА, НБУ и Миланска музикална консерватория „Дж. Верди" Драгомира Драшкова, Георги Стойков, Владислав Мичев, Димитър Благоев, Виктория Кирилова, Стоил Иванов с лекота и самочувствие интерпретираха любими теми от джаза.

Със специално композираната от Цвета Димитрова вокално-инструментална"Сюита" започна представянето на акапалната формация „Спектрум". "Дуетът на цветята" от операта "Лакме" на Лео Делиб покори публиката с нежността и лиризма на гласовете, а после неусетно преля в арията на Tореадора от операта "Кармен" на Жорж Бизе. Боряна Йорданова, Мая Вълчева, Кирил Петров, Янко Янков, Константин Бейков поведоха публиката на музикално пътешествие през времето с оперни, джазови, фолклорни и популярни теми от 60-те и 70-те години в българската естрада. Към тях за няколко песни се присъединиха Лиляна Дойчева и Надя Тончева от старозагорската акапелна формация "Траяна".

Неудържимата Милица Гладнишка и чаровните момчета от Михаил Йосифов секстет сътвориха пищен музикален спектакъл, изпълнен с препратки към различни жанрове. Красиви класически произведения в джаз аранжименти, джаз стандарти в оперен аранжимент, песни от анимационни филми, вокални изненади – Милица Гладнишка грабна публиката още с първото си изпълнение. Завладяна от таланта, чара и сценичното й присъствие, публиката не се уплаши дори от дъжда, увлечена в лудешкия ритъм на Милица и бенда.

Настроението и импровизаторският талант на музикантите по естествен начин преля по време на джемсешъна, когато видяхме Михаил Йосифов на контрабаса, Васил Спасов на тромбон, а Венци Благоев солираше на китарата.
Джаз форум Стара Загора продължава с концертите на Ангел Заберски трио, Джери Бергонци и Пламен Карадонев бенд и Биг бенда на БНР.

„Джаз форум Стара Загора" се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет". Всички събития са безплатни за публиката.
Новини и информация търсете на официалния сайт на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/  и на официалната Фейсбук страница https://www.facebook.com/JazzForumStaraZago