Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Стара Загора ще е модерен център за ранна диагностика на онкологични заболявания

Стара Загора ще е модерен център за ранна диагностика на онкологични заболявания

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

 

„В Университетска болница в Стара Загора се създаде модерен център, оборудван с високотехнологична апаратура, която е от голяма полза за пациентите на здравното заведение, които според данните са около 23 хил. души. Ранната диагностика е от изключително значение за последващото лечение при онкологичните заболявания", подчерта зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Това каза той при посещението си по повод откриването на преустроената сграда, в която е позиционирана апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, намираща се в двора на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович".
Рехабилитацията на сградата, както и ремонтът на помещенията, които са необходими за доставка на ново оборудване в отделение „Стерилизация", са част от проекта за изграждане на Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания в Университетската болница, на стойност близо 5.5 млн. лева. Благодарение на средствата от Европейския фонд за регионално развитие и Министерството на здравеопазването доставени и въведени в експлоатация са още и 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, ендоскопска апаратура, анеспезеологичен апарат и лапароскопско оборудване.
Доц. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович", обобщи, че се полагат усилия в посока квалификацията на кадрите. В лечебното заведение са разкрити нови работни места, а броят за специализантите е 15.
На заключителната пресконференция на проекта присъстваха и председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, д-р Петър Чилингиров – управител на Комплексен онкологичен център – Стара Загора, областният управител инж. Георги Ранов, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева, директорът на Областния център за спешна медицинска помощ д-р Маргарита Павлова и други.
След успешното изпълнение и на проекта, чрез който бе модернизирано отделението по лъчелечение към „Комплексен онкологичен център, в Стара Загора има възможност да се извършват диагностика, лечение и различни манипулации и процедури в модерни условия. Пациентите от четирите съседни на Стара Загора области - Сливен, Хасково и Кърджали, имат достъп до съвременна апаратура, индивидуален подход и комфорт при лечение.

IMG 4734

20. 11. 2015 г.