Република България ■ Община Стара Загора


Банер


Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Приют за животни

Банер


ОП Околна среда

Банер


БанерВие се намирате в: Начало Новини Стара Загора се превръща в столица на музиката и танца за 46-ти път

Стара Загора се превръща в столица на музиката и танца за 46-ти път

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

На сцените на оперния, кукления и драматичния театър, както и в залата на Регионална библиотека „З.Княжески", ще се състоят 11 събития в рамките на 46-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, който ще се проведе от 23-ти ноември до 5-ти декември в Стара Загора. „Интересът е голям и продажбите на билети вървят добре", съобщиха на съвместна пресконференция зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и директорът на операта Огнян Драганов.
Организацията на феста е съвместна, със съдействието на Министерството на културата. „Няма такава община, която да стои толкова твърдо зад гърба на Държавна опера – Стара Загора. Изказвам благодарност на ръководството, защото успяхме да създадем фестивала така, както се прави в света – със селекционна комисия, която избра заглавията и го превърна във „витрина с най-новата стока в страната". Надяваме се да отворим фестивала навън, да привличаме гости от страната и чужбина. 90-та годишнина на старозагорската опера затвърждава значението ѝ като символ на града", заяви Драганов.
„Въпреки натрупаните дългове от около 700 000 лв., по преценка на кмета Живко Тодоров, Обществения съвет и административното ръководство, е поет ангажимент за провеждането на ФОБИ. Не е нормално да има прекъсване на фестивала в годината, в която се отбелязва 90-та годишнина на първата извънстолична опера", обясни становището зам.-кметът. Сотирова уточни, че осигуряването на участниците във фестивала е изцяло заслуга на ръководството на операта.
Уникалното оперно събитие за страната представя панорама на най-доброто в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон, оформена след прецизна селекция от над 70 спектакъла на различни български трупи. Безспорен успех е участието на съвременна българска творба, „Омагьосаният", мадригална комедия от Божидар Спасов, спектакъл на Пловдивската опера. Танцовият спектакъл „Безвремие на балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора демонстрира нови търсения и изразни средства в динамично развиващия се съвременен танцов театър.
Фондация „Дарина Такова", заедно с режисьора Явор Гърдев, художника Чавдар Гюзелев и млади изпълнители представя операта „Лястовичката" от Джакомо Пучини. Варненската опера ще участва със своя спектакъл на комичната опера „Дон паскуале" от Доницети, копродукция на Варненската опера с Театро Комунале – Модена, Италия. Още едно заглавие от Доницети ще бъде представено във фестивалната програма: операта Лучия ди Ламермур, премиера на старозагорци със сериозно международно участие. Държавна опера - Бургас гостува с един нов и до известна степен нестандартен прочит на класическата мелодрама Травиата от Верди по романа на Дюма-син.
Сред съпътстващите събития на фестивалната програма са представянето на последния ІV-ти том от академичната поредица „Български музикален театър" и работната среща на директори на оперни театри от балканския регион.
Подробности за тях и фестивалната програма са публикувани на: http://www.operasz.bg/ и http://www.starazagora.bg/.

IMG 5846 IMG 5865  IMG 5869
20.11.2015 г.